Chceme čo najskôr rokovať s MMF, nejde nám však o pôžičku

Budapešť 27. apríla (TASR) – Maďarská vláda sa aj naďalej domnieva, že Maďarsko nepotrebuje peniaze, pretože k bezpečnému chodu krajiny má k dispozícii financie. Od Medzinárodného menového fondu (MMF) preto nechce pôžičku, ale iba vyhlásenie, že Maďarsko môže rátať s istiacou sieťou pre prípad, že vzniknú problémy na európskom trhu s dlhopismi, vyhlásil dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase maďarský premiér Viktor Orbán.
Predseda vlády však dodal, že MMF si pred začiatkom oficiálnych rokovaní myslí, že Maďarsko potrebuje pôžičku.
Maďarsko má záujem o to, aby čo najskôr rokovalo s MMF. Na schôdzke s fondom bude treba najskôr vyjasniť, kto ako vníma situáciu krajiny, spresnil Orbán.
MMF je podľa jeho slov priateľom Maďarska, a nie orgán, ktorý prostredníctvom poskytnutia pôžičky chce zasahovať do maďarskej hospodárskej politiky, povedal. "MMF je banka, ktorá poskytuje peniaze štátom. Očakáva, že budú splnené opatrenia, ktoré zaručia návratnosť týchto peňazí. Kľúčovou otázkou rokovaní bude, čo je potrebné k tomu, aby Maďarsko bolo úspešným," konštatoval.
Orbán zdôraznil, že pred Európskou komisiou, ktorá v stredu po viacerých mesiacoch vyjadrila súhlas so začatím rokovaní o pôžičke Maďarsku, sa dôsledne pridržiaval postoja, že jeho krajina "nič neodvolá, nič nepozastaví a nič nezmení". Maďarská vláda má jasné ciele a je ochotná rokovať iba o tom, ako možno tieto ciele prípadne inými prostriedkami, inými rozhodnutiami dosiahnuť.
Premiér zdôvodnil, prečo jeho kabinet trvá napríklad na zachovaní veku odchodu sudcov do dôchodku či na znížení platu guvernéra Maďarskej národnej banky, ako to prezentoval v Bruseli. Pritom však vláda ustúpila v otázke spájania centrálnej banky s  orgánom finančného dozoru. "Ak finančná stabilita Maďarska závisí od tohto kroku, tak toto spojenie neuskutočníme," povedal s poznámkou, že predsedu EK José Manuela Barrosa nepovažuje za protivníka, ale za partnera.
"Pán Barroso nie je naším šéfom," podotkol predseda maďarskej vlády a dodal, že úlohou komisie je, aby dozrela na dodržiavanie základnej zmluvy únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy