Samsung Electronics dosiahol v 1. kvartáli rekordný zisk

Soul 27. apríla (TASR) – Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics dosiahla v 1. kvartáli tohto roka rekordný zisk. Vďačí za to obrovskému dopytu po inteligentných telefónoch Galaxy, z ktorých sa každú hodinu predá 20.000 kusov.
Čistý zisk najväčšieho výrobcu spotrebnej elektroniky v Ázii sa za tri mesiace do konca marca zvýšil medziročne o 81 % na 5,05 bilióna kórejských wonov (3,36 miliardy eur). Na porovnanie, analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedali Samsungu zisk v priemere 4,24 bilióna KRW.
Prevádzkový zisk koncernu sa v 1. kvartáli takmer zdvojnásobil na 5,85 bilióna KRW a bol tiež vyšší ako 5,3 bilióna KRW v predchádzajúcom 4. štvrťroku 2011.
Samsungu k tomu pomohla najmä divízia mobilných telefónov. V období január-marec predal na celom svete celkovo 93,5 milióna mobilov, z toho 44,5 milióna takzvaných smartfónov. Ich podiel na svetovom trhu dosiahol na konci marca 30,6 %. Na porovnanie, konkurenčný Apple predal v rovnakom období 35,1 milióna svojich iPhonov a získal tak 24,1-% podiel na svetovom trhu.
Prevádzkový zisk divízie mobilných telefónov Samsung sa v 1. kvartáli 2012 takmer strojnásobil oproti vlaňajšku a vyšplhal sa na 4,27 bilióna KRW. Táto divízia sa tak podieľala 73 % na celkových príjmoch koncernu. A vďaka nej sa juhokórejská spoločnosť stala v sledovanom období najväčším predajcom mobilov na svete a vytlačila z pozície jednotky fínsku Nokiu, ktorá za prvé tri mesiace predala 82,7 milióna mobilov.
Naproti tomu zisk z divízie, ktorá vyrába pamäťové čipy, ale v sledovanom období klesol o 54 % na 760 miliónov KRW, ale divízia plochých obrazoviek sa dostala z červených čísiel a dosiahla zisk 280 miliónov KRW, zatiaľ čo v 1. kvartáli 2011 vykázala stratu 230 miliónov KRW. Prevádzkový zisk divízie spotrebnej elektroniky, ktorá zahŕňa aj televízne prijímače, vzrástol na 530 miliárd KRW z 80 miliárd KRW v prvých troch mesiacoch minulého roka.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy