Konsolidovať sa bude najmä cez zvyšovanie príjmov

Krátkosť času na veľké štrukturálne zmeny núti konsolidovať verejné financie najmä cez zvyšovanie príjmov cez zvyšovanie výberu rôznych daní. Na strane výdavkov sa v Národnom programe reforiem spomína obmedzenie sociálnych dávok pre bohatších či zmena parametrov penzijného systému.

Rozhodujúca časť konsolidácie verejných financií sa uskutoční na príjmovej stránke rozpočtu. Potvrdzuje to návrh Národného programu reforiem, ktorý je na programe piatkového rokovania vládneho kabinetu. Tento materiál pritom poputuje do Bruselu ako prezentácia plánov vlády v štrukturálnych politikách. „Súčasná výška verejných príjmov a nemožnosť uskutočniť veľké štrukturálne zmeny na strane výdavkov v krátkodobom horizonte indikujú, že bude potrebné pristúpiť k zvyšovaniu verejných príjmov,“ konštatuje sa v návrhu.

Dôraz sa má klásť na dane, ktoré čo najmenej znižujú disponibilné príjmy nízkopríjmových občanov, ekonomickú aktivitu, alebo sú relatívne nízke oproti iným krajinám. „Zvýši sa progresivita daňového systému. Zváži sa zvýšenie výberu z majetkových daní a zohľadnia sa pri tom najmä faktory ako luxus či ekologická škodlivosť. Vláda podnikne kroky smerom k zlepšeniu výberu daní, napr. formou zamedzenia daňových únikov či zlepšením výberu DPH,“ píše sa v programe reforiem.

Možnosť kabinet vidí aj vo zvýšení zdanenia pri spotrebných daniach, kde stále eviduje priestor v prípade alkoholu. Okrem toho sa majú podnikať kroky na odstránenie deformácií daňovo-odvodového systému a s cieľom zvýšiť verejné príjmy sa prehodnotí aktuálne nastavenie bankového odvodu. „Taktiež sa na strane príjmov zvýši zdanenie hazardu a efektívnejším hospodárením štátnych podnikov sa zvýšia dividendy plynúce do štátneho rozpočtu. K zvyšovaniu daní dôjde len v nevyhnutnej miere tak, aby konsolidácia čo najviac podporovala ekonomický rast,“ konštatuje sa v návrhu.

Na strane výdavkov môže podľa programu reforiem vláda obmedziť vyplácanie niektorých dávok a príspevkov pre nadpriemerne zarábajúce rodiny. Podniknúť sa majú aj kroky na zabezpečenie finančnej a sociálnej udržateľnosti dôchodkového systému ako celku, teda všetkých troch pilierov. Ďalšie úspory vláda očakáva po reforme a audite štátnej a verejnej správy napríklad prostredníctvom centralizácie obstarávania či zriadenia štátnej realitnej agentúry.

Kabinet sa v návrh programu reforiem tiež zaväzuje, že uskutoční reformu penzijného systému, ktorý považuje za dlhodobo neudržateľný a preto bude potrebné zmeniť jeho parametre. „S cieľom stabilizácie finančných tokov v dlhodobom horizonte vláda SR zavedie väzbu medzi demografiou a parametrami dôchodkového systému pri súčasnom postupnom zvýšení miery solidarity v dôchodkovom systéme,“ píše sa v materiáli.

Ministri majú na programe piatkového rokovania aj ďalší dokument, ktorý poputuje do Bruselu. Je ním Program stability na roky 2012 až 2015, ktorý potvrdzuje záväzok Slovenska znížiť deficit verejných financií pod 3 % do roku 2013. Základným cieľom podľa tohto materiálu je totiž znížiť deficit verejnej správy na 2,9 % hrubého domáceho produktu v roku 2013. Nevyhnutným predpokladom splnenia tohto cieľa je pritom dodržanie tohtoročného rozpočtovaného deficitu na úrovni 4,6 % výkonu ekonomiky. Pre ďalšie roky sa počíta s ďalším znižovaním deficitu o 0,5 % hrubého domáceho produktu ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy