Fico s čínskym premiérom hovoril hlavne o infraštruktúre

Otázku ľudských práv v Číne vraj neotvoril ani jeden z premiérov, ktorí sa zúčastnili na hospodárskom fóre v Poľsku

vyšlo aj v DOM

VARŠAVA 26. apríla (SITA) – Slovenský premiér Robert Fico na štvrtkovom bilaterálnom rokovaní s čínskym premiérom Wen Ťia-paom diskutoval predovšetkým o spolupráci v oblasti infraštruktúry a cestovného ruchu. „Verím, že k dobrým vzťahom a lepším príležitostiam prispeje aj pripravované letecké spojenie medzi Bratislavou a Čínou, na ktorom sa pracuje a ktoré dnes v plnom rozsahu podporil aj čínsky predseda vlády,“ povedal na brífingu pred odletom z Varšavy, kde sa zúčastnil na Hospodárskom fóre Poľsko – stredná Európa – Čína.

Premiéri oboch krajín sa v priebehu dvojstranného rokovania vrátili aj k dohode o spolupráci v poľnohospodárskej politike, ktorú podpísali v roku 2007. „Postupne sa na čínskom trhu začínajú presadzovať slovenskí vinári, je tam možnosť spolupráce v oblasti lesníctva,“ myslí si Fico.

Ako dodal, je celkom zrozumiteľné, že krajina s takýmito možnosťami musí byť pre Slovensko atraktívna. O otázke ľudských práv v Číne vraj s Ťia-paom nehovoril. Na brífingu položil aj rečnícku otázku. „Vy si myslíte, že Slovensko, ktoré má 5,5 mil. obyvateľov, ktoré si nevie vyriešiť rómsku problematiku, v ktorej sa často porušujú ľudské práva, má právo moralizovať a poučovať niekoho iného?“ Do záležitostí cudzích vlád vraj zasahovať nechce. „Nikto z 19 predsedov vlád, ktorí dnes boli prítomní na rokovaniach, ani na sekundu neotvoril túto otázku,“ konštatoval Fico.

Pred budovou, v ktorej sa konalo stretnutie premiérov stredoeurópskych krajín a Číny, vo štvrtok protestovalo niekoľko ľudí za oslobodenie Tibetu spod čínskej nadvlády. „Je tragické, ako sa tam porušujú ľudské práva,“ povedal jeden z demonštrantov.

Súvisiace články

Aktuálne správy