V prepočte na obyvateľa štát vlani dlžil vyše 5,5 tis. eur

Napriek zrýchlenému rastu slovenského verejného dlhu v uplynulých rokoch patrí stále k najnižším v Európskej únii. V prepočte na jedného obyvateľa malo nižší dlh iba šesť krajín.

Slovenský verejný dlh napriek zrýchlenému rastu v uplynulých rokoch stále patrí medzi najnižšie v Európskej únii. Potvrdzujú to aj prepočty Poštovej banky pri porovnaní výšky dlhu na jedného obyvateľa. Kým v pomere k hrubému domácemu produktu má nižší dlh ako Slovensko, ktorý dosiahol vlani úroveň 43,3 %, osem krajín únie, pri prepočte na jedného obyvateľa malo nižšie zadlženie iba šesť krajín. Slovenská verejná správa pritom v prepočte na jedného obyvateľa evidovala dlh 5 503 eur. Oproti roku 2010 to znamenalo nárast o vyše 500 eur.

Toto číslo je však zároveň stále výrazne nižšie, ako priemer samotnej eurozóny. V zoskupení krajín platiacich eurom totiž v priemere na hlavu dosiahol verejný dlh vyše 24,7 tis. eur. Priemer celej európskej dvadsaťsedmičky bol o niečo nižší a dlh na jedného obyvateľa v tomto prípade vychádzal na vyše 20,7 tis. eur.

Lídrom v tomto porovnaní je Írsko, ktoré v prepočte na obyvateľa evidovalo verejný dlh na úrovni 37,8 tis. eur, viac ako 30-tisícový dlh na hlavu evidovali aj Belgicko, Grécko a Taliansko. „Najlepšie na tom nie sú ani také silné ekonomiky, ako Francúzsko, Rakúsko či Nemecko, kde dlh na jedného obyvateľa preskočil vlani hranicu 25 tis. eur,“ konštatuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Naopak, najmenej zadlženou krajinou v prepočte na obyvateľa je Estónsko so sumou iba 720 eur, nasleduje Bulharsko s dlhom na hlavu v sume bezmála 840 eur. V rámci Visegrádskej štvorky sa poradie v tomto porovnaní zmenilo. „Kým predvlani sme sa najnižším dlhom na jedného obyvateľa mohli pochváliť práve my, tak v roku 2011 nás predbehli Poliaci,“ tvrdí Sadovská. V ich prípade na obyvateľa pripadal verejný dlh cez 5 tis. eur, v prípade Českej republiky to bolo 5,8 tis. eur a v Maďarsku 7,2 tis. eur.

Na Slovensku tak stále platí, že štát je zadlžený viac ako samotní obyvatelia. Podľa Sadovskej je totiž dlh slovenských obyvateľov voči bankám približne dvojnásobne nižší ako verejný dlh. „Na konci vlaňajšieho roka dlh jedného Slováka voči banke dosiahol v priemere niečo cez 3 tis. eur,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy