Apple zvíťazil nad anglickou recesiou

Počas stredy pokračovala väčšina titulov v raste z predchádzajúceho dňa a to aj napriek nie príliš priaznivým makroekonomickým údajom z ostrovného kráľovstva.

Akcie za posledné dni obchodujú takpovediac v trendovom vzduchoprázdne ovplyvňované najmä správami, ktoré počas dňa prichádzajú. Aj počas dnešného dňa sa nenapĺňali očakávaného trvalejšieho poklesu, ktorý by predznamenal začiatok nového trendu prinášajúceho korekciu za desaťročie bezprecedentného rastu z prvého kvartálu.

Správou zodpovednou za včerajší rast sa tak ukázali byť prekvapivo dobré výsledky hospodárenia európskych bánk a tromf spoločnosti Apple, ktorá neprajníkom zavrela ústa takmer zdvojnásobením zisku na akciu počas Q2 oproti rovnakému obdobiu za predchádzajúci rok. Celkové tržby spoločnosti okrem toho vykázali medziročný nárast až o takmer 59 percent.

V západnej Európe vykázalo rast všetkých 19 národných akciových indexov a nič na tom nezmenil ani neočakávaný prepad Spojeného kráľovstva do prvej dvoj-dnovej recesie od konca 70-tych rokov. HDP tam totiž za Q1 2012 vykázal už druhý pokles v poradí a to o -0.2 percenta. Hlavné akciové indexy však túto udalosť prevažne odignorovali a zakončili v pekných ziskoch: FTSE 100 +0.16 %, CAC 40 +2.02 %, DAX +1.73 % a Euro Stoxx 600 +1.02 % na 256.96 bodov.

Spomínaný výkon Applu podporil rast aj v USA, kde sa to prejavilo najmä vysokým ziskom indexu Nasdaq, ktorého je Apple súčasťou. Akcie jabĺčkovej spoločnosti otvorili obchodovanie s takmer 10-percentným ziskom, ktorý však do záveru mierne oslabil. Napriek tomu si za stredu Apple pripísal kurzový zisk 60 dolárov na akciu. Indexy v USA hnané dobrou náladou a zvýšením záujmom o akcie zakončili nasledovne: Dow Jones +0.68 %, S&P 500 +1.37 % a Nasdaq +2.30 %.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy