Odborári v SPP-distribúcia vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Plynárenskí odborári vyhlásili v stredu v dcérskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je hromadné prepúšťanie vo firme SPP-distribúcia, kde vedenie plánuje v rámci organizačných zmien prepustiť 100 odborných zamestnancov. Ako pre agentúru SITA uviedol predseda Plynárenského odborového zväzu (POZ) Peter Kováč, ide o ľudí, ktorí sa starajú o zariadenia dodávajúce plyn a poskytujú služby zákazníkom.

Odborári podľa Kováča predložili zamestnávateľovi svoje podmienky, podľa ktorých by z firmy odišli len tí, ktorí by o to prejavili záujem. ”Tí, ktorí by nechceli z firmy odísť, tých by spoločnosť nemohla prepustiť,” doplnil Kováč. Vedenie SPP-distribúcia však na požiadavky odborov nereagovalo, čo podľa Kováča svedčí o tom, že nechce so zamestnancami rokovať.

Spoločnosť SPP-distribúcia hromadné prepúšťanie potvrdila. “Spoločnosť SPP – distribúcia bude v roku 2012 pokračovať v zlepšovaní svojej výkonnosti a prevádzkovej efektivity zvyšovaním kvality služieb pre zákazníkov a znižovaním svojich prevádzkových nákladov predovšetkým optimalizáciou počtu zamestnancov,” uviedla v reakcii manažérka pre komunikáciu firmy Ivana Zelizňáková. Všetky tieto zmeny už boli podľa jej slov prerokované so zástupcami Plynárenského odborového zväzu. “Pre celú Hlavnú skupinu SPP, teda aj SPP – distribúcia, je platná aj štedrá Kolektívna zmluva, ktorá zamestnancom, ktorí budú prepustení, zaručuje adekvátne odstupné a rôzne druhy pomoci pri hľadaní nového zamestnania,” doplnila Zelizňáková.

Odborári podľa slov predsedu však zvažujú protestné akcie nielen na Slovensku, ale aj u zahraničných akcionárov SPP, ktorými si spoločnosti E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ. Ostrý štrajk však podľa Kováča nechystajú, keďže zamestnanci pracujúci na plynárenských zariadeniach nemôžu zo zákona štrajkovať. “Sme však ochotní rokovať, uvidíme aká bude ďalšia reakcia vedenia,” pripustil Kováč.

Ide pritom podľa neho o ďalšie hromadné prepúšťanie od vstupu zahraničných akcionárov. „Len vlani SPP prepustil takmer 400 zamestnancov,“ dodal Kováč. Od príchodu zahraničných investorov pred desiatimi rokmi sa pritom počet zamestnancov v spoločnosti SPP podľa jeho slov znížil z pôvodných 6,5 tis. na súčasných menej ako 4 tisíc.

Vedenie SPP-distribúcia však tvrdí, že takmer všetci zamestnanci odišli doteraz z tejto dcérskej firmy dobrovoľne. “Pokiaľ ide o doterajšiu optimalizáciu v SPP – distribúcia, takmer všetci zamestnanci, ktorí spoločnosť opustili, využili štedré ustanovenia Kolektívnej zmluvy a odišli zo spoločnosti dohodou,“ dodala na záver Zelizňáková.

Spoločnosť SPP – distribúcia začala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením všetkých činností súvisiacich s distribúciou zemného plynu a distribučných aktív ako 100-percentná dcérska spoločnosť Slovenského plynárenského priemyslu, a.s.. Spoločnosť zabezpečuje distribúciu zemného plynu pre približne 1,5 milióna odberateľov na Slovensku. Slovenský plynárenský priemysel je nadnárodná energetická plynárenská spoločnosť. Akcionármi spoločnosti sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku (51 %) a konzorcium Slovak Gas Holding pozostávajúce zo spoločností E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ (49 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy