Grécko prestalo vyplácať sociálne dávky podvodníkom

Atény 25. apríla (TASR) – Grécko zastavilo vyplácanie viacerých typov sociálnych dávok, vrátane dôchodkov, ľuďom, ktorí klamali o svojej situácii. Týka sa to 200.000 občanov, teda zhruba 2 % populácie.
Zadlžený štát prežíva len vďaka finančnej pomoci zo zahraničia. Podvody odhalil pri kontrole základných údajov o vynakladaní finančných prostriedkov, aby zistil, kde má ešte rezervy, ktoré by mu pomohli znížiť rozpočtový schodok, čo je podmienka na získanie ďalších splátok z úveru.
Vláda zastavila vyplácanie dôchodkov rodinám, ktoré brali peniaze od štátu za mŕtvych príbuzných, a tiež sociálne dávky majetným občanom, ktorí sa vydávali za chudobných.
"Prichytili ich počas kontroly a štát teraz žiada, aby vrátili peniaze, ktoré neoprávnene získali," uviedol predstaviteľ ministerstva práce pod podmienkou zachovania anonymity.
Škrty vo výdavkoch štátu, ktoré vláda v Aténach zavádza postupne od septembra 2011, by podľa neho mali priniesť úspory vo výške 800 miliónov eur ročne.
Grécko už napríklad znížilo dôchodky v priemere o 25 %, aby znížilo náklady na zastaraný a štedrý systém sociálnej starostlivosti. Dôchodcovia tvoria približne štvrtinu z 11 miliónov obyvateľov, takže výdavky na dôchodky predstavujú pre štát veľkú záťaž. Práve "veľkorysý" systém rôznych sociálnych dávok a náklady na prebujnenú správu boli dôvodom nadmerného zadlženia krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy