Španielsko uskutoční potrebné reformy, ECB neruší krízové opatrenia

Brusel 25. apríla (TASR) – Prezident Európskej centrálne banky (ECB) Mario Draghi nepochybuje o tom, že Španielsko uskutoční potrebné reformy. Vláda v Madride podľa neho vyvíja maximálne úsilie, aby skonsolidovala verejné financie. Uviedol to dnes vo svojom vystúpení pred Európskym parlamentom (EP). Nenaznačil pritom, či banka poskytne ďalšiu pomoc zadlženým štátom, ale na druhej strane vyhlásil, že ešte nie je čas zrušiť mimoriadne protikrízové opatrenia.
Európska únia (EÚ) nariadila Španielsku, aby znížilo rozpočtový schodok v tomto roku na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 8,5 % HDP. Trhy ale stav verejných financií v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny veľmi znervózňuje, čo sa už odrazilo na výnosoch zo španielskych dlhopisov, ktoré vytrvalo rastú.
ECB je tak pod tlakom, aby obnovila program nákupu dlhopisov problematických štátov eurozóny. Banka od mája 2010 utratila 214 miliárd eur za dlhopisy týchto krajín, ale za uplynulých šesť týždňov do nich neinvestovala ani cent.
Okrem toho centrálna banka v rámci neštandardných opatrení od konca decembra 2011 napumpovala do ekonomiky viac ako 1 bilión eur prostredníctvom lacných trojročných úverov, ktoré poskytla finančným ústavom eurozóny.
Draghi dnes upozornil, že program nákupu dlhopisov "nebude trvať večne a donekonečna". Pripomenul, že ECB pritom balansuje na tenkom ľade, pretože musí zároveň chrániť svoju dôveryhodnosť a dodržiavať európske zmluvy.
Čo sa týka inflácie, Draghi očakáva, že tempo jej rastu sa tento rok udrží pod hranicou 2 % a na budúci rok ešte spomalí.
Zotavovanie ekonomiky eurozóny však brzdia úsporné opatrenia a rastúca nezamestnanosť. Podľa najnovšieho prieskumu sa aktivita sektora služieb a výrobného sektora eurozóny aj v apríli znížila, už tretí mesiac po sebe, aj počet objednávok v priemysle klesá. Na druhej strane, viaceré ukazovatele signalizujú, že výkon hospodárstva eurozóny sa v 1. kvartáli tohto roka stabilizoval, ale na nízkej úrovni, čo znamená, že riziko jeho ďalšieho poklesu pretrváva.
HDP eurozóny vo 4. štvrťroku 2011 klesol medzikvartálne o 0,3 % a ECB vo svojej prognóze predpovedá, že za celý tento rok sa zníži o 0,1 %.
Zahraničný dopyt, nízke úrokové sadzby a neštandardné opatrenia ECB by podľa šéfa ECB mali podporiť rast hospodárstva. Hrozí však, že napätá situácia na trhoch s dlhopismi môže zhoršiť situáciu v problematických štátoch eurozóny.
Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy