Kraj rokuje o spolufinancovaní pohotovosti v Malackách

Majoritný akcionár prevádzkovateľa nemocnice - Nemocničnej, a. s. Radoslav Bardún v pondelok informoval, že malackej nemocnici hrozí zatvorenie lôžkového oddelenia aj ústavnej pohotovostnej služby.

vyšlo aj v REG

BRATISLAVA 25. apríla (SITA) – Aj o možnosti spolufinancovania ústavnej pohotovostnej služby rokuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK) so zástupcami Nemocnice v Malackách. Práve pohotovostná služba je v nemocnici najviac stratová. „BSK intenzívne rokuje so zástupcami nemocnice, aby boli zachované všetky funkcie pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti tak ako doteraz,“ informovala hovorkyňa kraja – zriaďovateľa nemocnice, Iveta Tyšlerová.

Majoritný akcionár prevádzkovateľa nemocnice – Nemocničnej, a. s. Radoslav Bardún v pondelok informoval, že nemocnici hrozí zatvorenie lôžkového oddelenia aj ústavnej pohotovostnej služby. K obmedzeniu služieb v nemocnici môžu podľa neho viesť posledné kroky malackého mestského zastupiteľstva, ktorému sa nepozdávalo zavedenie poplatkov v odborných ambulanciách a postup nemocnice v rámci platov zdravotných sestier. Keďže nemocnica nie je zaradená v minimálnej sieti nemocníc, môže podľa hovorkyne kraja robiť určité zmeny v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. „Zásadné zmeny v poskytovaní zdravotnej starostlivosti však musia byť konzultované s BSK tak, aby zdravotná starostlivosť pre región bola zachovaná,“ dodala Tyšlerová.

Malackí poslanci na svojom zasadnutí 19. apríla požiadali primátora, aby na predstavenstve spoločnosti Nemocničná, a .s. žiadal zastaviť podpisovanie dodatkov k pracovným zmluvám zdravotných sestier. Dozorná rada má tiež podľa malackých poslancov preskúmať dôvody, prečo v nemocnici zaviedli poplatky jedno euro za odbornú ambulantnú starostlivosť. Poplatok v nemocnici zaviedli od 2. apríla. Radoslav Bardún tvrdí, že obe opatrenia dnes udržiavajú malackú nemocnicu, ktorá slúži viac ako 80-tisíc ľuďom zo Záhoria, plne funkčnú. Podľa vyjadrení mesta v nemocnici nútia sestry podpisovať dodatky k pracovným zmluvám, preraďujú ich na nižšiu pozíciu, kde zo zákona nevzniká povinnosť zvýšiť im plat. Riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík sa ohradzuje voči tvrdeniam, že nútia sestry podpisovať dodatky. Ak by sestrám zvýšili platy tak, ako to od 1. apríla stanovil zákon, nemocnica by mala čistú mesačnú stratu 60-tisíc eur. „To by nemocnicu doviedlo do konkurzu,“ upozornil Bardún. Poplatok jedno euro by mal podľa neho nemocnici priniesť 10-tisíc eur mesačne.

Poslanci ako volení zástupcovia občanov mesta Malacky podľa hovorkyne mesta Michaely Janotovej konali najmä na podnet občanov a zdravotných sestier, sťažujúcich sa na situáciu okolo zo zákona vyplývajúceho zvyšovania miezd. Podľa Janotovej sa sťažovali aj dôchodcovia, pre ktorých sú poplatky za vyšetrenia neúnosné. „Cieľom v žiadnom prípade nebolo ďalšie vyhrotenie situácie a vyvíjanie nátlaku na vedenie Nemocničnej a.s., ale iniciovanie rokovaní v snahe vyriešiť vzniknutú situáciu,” uviedla hovorkyňa Malaciek. Predstavenstvo spoločnosti Nemocničná a.s. by malo o situácii v nemocnici hovoriť na svojom zasadnutí vo štvrtok 26. apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy