Babiš môže kúpiť United Bakeries, rozhodol ÚOHS

Babiš, ktorý už vlastní konkurenčnú pekárenskú skupinu Penam však bude musieť podľa rozhodnutia úradu z dôvodu zachovania spravodlivej hospodárskej súťaže odpredať svoje štyri pekárne spadajúce do jeho holdingu Agrofert. Fúziou získa Babiš až 40-percentný podiel na slovenskom trhu s pekárskymi výrobkami.

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) povolil Agrofertu Holdingu podnikateľa Andreja Babiša kúpu pekárenskej skupiny United Bakeries. Český protimonopolný úrad o tom informoval na svojej webovej stránke. United Bakeries je hlavnou pekárenskou skupinou v strednej Európe, svoje prevádzky má na Slovensku, v Čechách a v Maďarsku. Spolu zamestnáva približne 4 tis. ľudí. Babiš, ktorý už vlastní konkurenčnú skupinu Penam, však bude musieť podľa rozhodnutia úradu z dôvodu zachovania spravodlivej hospodárskej súťaže odpredať štyri pekárne spadajúce do jeho holdingu Agrofert. K fúzii sa bude vyjadrovať ešte aj slovenský protimonopolný úrad.

Po prepojení týchto firiem Babiš ovládne približne 30 % českého trhu s pečivom. O niečo viac, až 40 %, získa na slovenskom pekárenskom trhu. Jeho Penam v súčasnosti ovláda vyše 15 % tuzemského trhu, United Bakeries necelú štvrtinu. Babiš odmieta tvrdenia, že pre veľkosť svojich podnikov môže ovplyvňovať ceny potravín. „Nediktujem ceny, nemám čo diktovať. Ako ich môžem ovládať, keď sa 50 % potravín dováža? Na Slovensku je to rovnaké, o cenách rozhodujú maloobchodné reťazce,“ povedal na tlačovom brífingu po svojej utorkovej prednáške na pôde bratislavskej Ekonomickej univerzity.

Babiš plánuje expanziu aj na maďarskom pekárenskom trhu. Tu už Agrofert ovláda dve pekárne Ceres, pri Budapešti postaví tretiu. Výšku investície však Babiš nespresnil. V Maďarsku vraj onedlho kúpi aj veľký poľnonákup. Agrofert má tento rok pokračovať v raste, pre rok 2012 Babiš odhaduje konsolidované tržby holdingu na 6 mld. eur. Podniku však bude robiť problémy stratová oblasť potravinárskych podnikov. A to najmä pekárne či hydinárne. „V Hyze máme za prvý kvartál stratu 15 mil. českých korún (CZK),“ uviedol Babiš.

Okrem potravinárskych spoločností na Slovensku vlastní Agrofert aj výrobcu hnojív Duslo Šaľa, viaceré farmy a predajcov osív, chemikálií či poľnohospodárskej mechanizácie.

(1 EUR = 24,997 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy