Kompetencie ÚDZS by sa podľa Gajdoša mali posilniť

Zákonné kompetencie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by sa mali posilniť, myslí si predseda úradu Ján Gajdoš. „Ak majú byť nedostatky v rezorte riešené aj prostredníctvom úradu, opakovane konštatujeme, že treba jeho zákonné kompetencie posilniť, predovšetkým v arbitrážnej činnosti. Úrad priebežne upozorňuje ministerstvo zdravotníctva na potrebu zákonných úprav, ktorú zisťuje v praxi pri svojej práci a tiež uverejňuje odporúčania na systémové zmeny prostredníctvom správy o stave verejného zdravotného poistenia,“ uviedol Gajdoš.

Reagoval tak na slová prezidenta Ivana Gašparoviča, podľa ktorého by mal ÚDZS začať adekvátne konať predovšetkým vo vzťahu ku zdravotným poisťovniam. „Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má určité svoje kompetencie a ja som presvedčený, že ich nevyužíva tak, ako by mal,“ povedal v pondelok Gašparovič.

„Je mi to ľúto, ale takéto vyjadrenie zrejme vyplýva z neznalosti zákonných kompetencii a činnosti úradu,“ poznamenal Gajgoš. Úrad má podľa neho jasne určené zákonné kompetencie, ktoré v plnom rozsahu vykonáva nielen voči zdravotným poisťovniam, ale voči všetkým účastníkom systému. ÚDZS zároveň aktívne pristupuje k realizácii nových, dôležitých systémových krokov v zdravotníctve ako je nový systém prerozdelenia poistného na základe chorobnosti (PCG) i nový systém financovania nemocníc (DRG). Komplexné a dôsledné plnenie úloh je úradom preukázané v každoročne predkladanej správe o činnosti úradu a správe o vykonávaní verejného zdravotného poistenia, uzatvára Gajdoš.

Súvisiace články

Aktuálne správy