Polícia odmieta, že by mohla byť zdrojom úniku zoznamu klientov Privatbanky

Bratislava 25. apríla (TASR) – Polícia odmieta, že by mohla byť zdrojom úniku zoznamu klientov Privatbanky a údajov o finančných operáciách. TASR to povedal hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.
"Spravodajská jednotka finančnej polície Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia Policajného zboru nemala a ani nevypracovala v súvislosti s vykonávanými kontrolami žiadny zoznam klientov banky, nakoľko na to nebol dôvod," povedal Slivka. Spravodajská jednotka podľa neho len 29. marca poskytla Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR kompletné fotokópie kontrolných spisov z ukončenej, ale aj z prebiehajúcej kontroly.
Finančná polícia kontrolovala banku v tomto roku, ale aj vlani. Bývalý šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic (KDH) 3. apríla informoval, že pri tohtoročnej kontrole zaznamenala finančná polícia dva prípady, keď banka finančnej skupiny Penta nenahlásila podozrivé prevody peňazí v hodnote približne sedem miliónov eur. Polícia sa do banky vrátila krátko po tom, ako Lipšic vo februári informoval o podozreniach z prania špinavých peňazí, ktoré vznikli pri previerke v prvom polroku 2011. Banka vlani dostala za zistené nedostatky pokutu 15.000 eur. Podľa vyšetrovateľov si totiž nesplnila povinnosť nahlásiť neobvyklé toky peňazí. Privatbanka sa bránila tým, že spomínané transakcie sa interne preverovali a boli vyhodnotené ako obvyklé.
O úniku informácií, ktoré preveruje Generálna prokuratúra, informoval v utorok (24. 4.) denník Pravda. Na verejnosť sa podľa neho dostali čísla účtov desiatok klientov banky spolu s ich osobnými údajmi a informáciami o ich finančných operáciách. Ďalej informoval, že na základe viacerých trestných oznámení klientov začala prokuratúra aj trestné stíhanie a zisťuje, odkiaľ citlivé údaje unikli. Banka popiera, že by takýto zoznam unikol z nej. Podľa denníka na ňom je asi 80 mien vplyvných podnikateľov, ale aj štátnych inštitúcií a najbližších príbuzných najvyšších ústavných činiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy