Sestrám možno zvýšia platy postupne

Ministerka Zvolenská návrhy na riešenie finančného krytia platov sestier predstaví v piatok na sneme komory sestier.

Postupné zvyšovanie platov sestier podľa výšky zdrojov v systéme prichádza do úvahy ako jedno z riešení krízovej situácie, kedy najmä menšie nemocnice nemajú na ich zákonné platy. „Bolo predložených viac alternatív a návrhov, jednou z nich je aj možnosť istého rozčlenenia finančných prostriedkov do konca roka. Ale nerada by som predbiehala, kým nemáme návrhy úplne dopracované,“ povedala po rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. „Nikto nespochybňuje ani zákonné nároky ani ich výšku, hovoríme o možnosti ich naplnenia v čase,“ uviedla Zvolenská.

Ministerka návrhy na riešenie finančného krytia platov sestier predstaví v piatok na sneme komory sestier. Zatiaľ vie garantovať, že v máji platy podľa zákona dostanú sestry v štátnych nemocniciach s tým, že na neštátne zariadenia ministerstvo nemá dosah. Zvolenská preto apeluje na súkromné zdravotné poisťovne a neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby siahli po rezervách vo vlastných radoch.

Lévyová aktuálnu situáciu označila za kritickú. „Odkrylo sa v súčasnosti to, čo v našom rezorte funguje dlhodobo. Zastrašovanie, mobing, diskriminácia žien, zneužívanie. Áno, je to tu,“ vysvetlila. Ministerke sa poďakovala za ponúknuté alternatívy, o ďalšom postupe sestier rozhodne snem, ktorý sa uskutoční v piatok a v sobotu v Poprade. Do úvahy pripadá aj podávanie spoločných hromadných výpovedí, sestry môžu pri prípadných protestoch počítať aj s podporou Lekárskeho odborového združenia.

Zvolenská štrajk považuje za absolútne najhoršiu eventualitu. „Základom je, aby sme spoločnými silami nazbierali čo najviac prostriedkov, aby sa zákon dodržiaval,“ konštatovala. Zdôraznila, že Všeobecná zdravotná poisťovňa vykoná dôslednú osobnú kontrolu personálneho zabezpečenia, teda či poskytovatelia postupujú podľa zákona.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek platí od apríla. Poslanci ho schválili ešte vo februári. Priemerný mzdový nárok sestier a pôrodných asistentiek by sa v porovnaní s výškou mzdy za prvý polrok uplynulého roku mal vďaka legislatíve zvýšiť v priemere o 23,89 %. S uplatňovaním zákona v praxi sú však problémy. Proti sa postavili ambulantní lekári i nemocnice. Argumentujú, že sestrám nemajú z čoho pridať. Zákon sa snažia obchádzať, sestry preraďujú na iné pozície, skracujú im úväzky, vyhrážajú sa prepúšťaním. Slovenská lekárska komora dokonca požiadala Generálneho prokurátora SR o podanie návrhu na začatie konania na Ústavnom súde SR. Ten by mal rozhodnúť, že zákon nie je v súlade s Ústavou a súčasne pozastaviť jeho účinnosť.

Podľa zákona má nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej rastie v trojročných intervaloch tak, že po 33 rokoch praxe má sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy