Vklady domácností vo februári 2012 opäť rástli

Bratislava 24. apríla (TASR) – Počas februára 2012 sa zvýšil objem vkladov domácností, ako aj nefinančných spoločností. Súviselo to s nahromadením vkladov všetkých splatností, no najmä s dohodnutou splatnosťou do 2 rokov a s vkladmi splatnými na požiadanie. "Záporná medziročná dynamika vkladov nefinančných spoločností sa tak zmiernila," informovala dnes Národná banka Slovenska (NBS) vo svojom aprílovom bulletine.
V rámci vkladov domácností vo februári prevažoval rastový trend pri všetkých termínoch splatnosti vkladov. Medzimesačné zvýšenie objemu zaznamenali predovšetkým vklady s dohodnutou splatnosťou do 2 rokov, ako aj najlikvidnejšie vklady. Medziročná dynamika vkladov domácností v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom opäť vzrástla a dosiahla tak najvýraznejší rast od konca roka 2009.
Objem úverov nefinančným spoločnostiam, ako aj domácnostiam, sa vo februári zvýšil len mierne. Pri firmách bol nárast úverov do 1 roka, ako aj úverov od 1 do 5 rokov mierne tlmený poklesom úverov so splatnosťou nad 5 rokov. "Medziročná dynamika úverov nefinančným spoločnostiam mierne poklesla," skonštatovala banka.
V sektore domácností bol nárast úverov na bývanie takmer plne vykompenzovaný poklesom spotrebiteľských a ostatných úverov. Takže medziročná dynamika úverov domácností sa v porovnaní s februárom 2011 takmer vôbec nezmenila.
K výraznejšej zmene nedošlo ani pri úrokových mierach a teda cenách úverov pre nefinančné spoločnosti. V prípade domácností závisel vývoj úrokových mier od typu úverov, pričom nárast úročenia zaznamenali najmä spotrebiteľské úvery. "V rámci úrokových mier z vkladov pokračoval mierne klesajúci trend úrokov z vkladov nefinančných spoločností, pričom úročenie vkladov domácností sa takmer nezmenilo," dodala NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy