Takmer polovica Slovákov sa pri výbere pôžičky rozhoduje podľa úrokov

Bratislava 24. apríla (TASR) – Takmer polovica Slovákov sa pri výbere pôžičky rozhoduje podľa úrokov. Zaujíma ich, koľko zaplatia na úrokoch a aká bude čiastka, ktorú budú mesačne splácať. Ešte stále však veľa Slovákov zabúda brať do úvahy ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN), teda práve ten údaj, ktorý im o nákladnosti úveru povie oveľa viac. Vyplýva to z prieskumu Home Credit Slovakia, a. s., ktorý sa Čechov a Slovákov pýtal na hlavné kritériá pri výbere pôžičiek.
Zatiaľ čo vlani uvádzalo ako najdôležitejší údaj výšku úrokov iba 14 % opýtaných, tento rok je to 43 %. Tesne za úrokom sa umiestnila výška pravidelnej mesačnej splátky, ktorá vlani bola na prvom mieste. Za najdôležitejší údaj ju považuje 27 % opýtaných. Úroková miera pritom nemusí byť pre výslednú cenu úveru až taká dôležitá.
„Človek by pri posudzovaní výhodnosti pôžičky rozhodne nemal brať do úvahy iba výšku úroku, ale aj všetky ďalšie poplatky, ktoré si spoločnosti často účtujú. Tie totiž môžu vyjsť v konečnom dôsledku drahšie ako samotné úroky,“ vysvetlil analytik spoločnosti Home Credit Slovakia Michal Kozub.
Prekvapením je fakt, že kritérium, ktoré dokáže všetky ďalšie náklady úveru zhrnúť – teda ročná percentuálna miera nákladov, takzvaná RPMN – je medzi ľuďmi s úvermi zmieňovaná iba okrajovo. Tento rok ju ako najdôležitejší údaj pri dohadovaní pôžičky uviedol iba jediný človek z takmer 500 oslovených respondentov. Zákony pritom kladú dôraz na to, aby sa RPMN uvádzala takmer všade – musí byť súčasťou každej ponuky či reklamy, v ktorej sa objavujú ceny úveru, je aj povinnou súčasťou predzmluvného formulára.
V susednom Česku tento údaj uviedlo ako najdôležitejší 7 % ľudí. „Pre rad ľudí je iba ťažko pochopiteľné, čo RPMN vlastne znamená a či je pri konkrétnej posudzovanej ponuke vysoká alebo nízka. Preto radšej sledujú napríklad výšku splátky, čo je pre nich zrozumiteľnejší údaj,“ dodal Kozub.
Dobrou správou je, že Slováci sa postupne začínajú zaujímať o to, o koľko svoj úver nakoniec preplatia. „Toto kritérium síce v tohtoročnom prieskume uviedlo ako najdôležitejšie iba 7 % oslovených, oproti vlaňajšku, keď sa o ňom ľudia prakticky nezmieňovali, je to ale rozhodne veľký pokrok,“ vysvetlil Kozub a dodal, že rozhodne je potrebné venovať pozornosť aj bezpečnosti a dôveryhodnosti finančnej inštitúcie a požičiavať si iba od zavedených spoločností.
TASR informovala akciová spoločnosť Home Credit Slovakia.

Súvisiace články

Aktuálne správy