Do daňových rajov v 1. štvrťroku 2012 odišlo 77 slovenských firiem

Bratislava 24. apríla (TASR) – Počas prvých troch mesiacov tohto roka presunulo do daňových rajov svoje sídlo 77 slovenských firiem. Celkový počet spoločností, ktoré takto využívajú miernejšie zdaňovanie svojich príjmov, dosiahol 3072. "Pokiaľ by slovenskí podnikatelia zachovali toto tempo po celý rok, šlo by o najväčší odlev za posledné tri roky," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka agentúry ČEKIA Alena Seoud.
Najväčší záujem prejavili podnikatelia o Seychely, Spojené štáty americké a Cyprus. Najviac spoločností umiestnilo svoju materskú firmu na Seychely (41) a do USA (16). Tieto dve krajiny využívali podnikatelia najmä pre zabezpečenie anonymity vlastníckej štruktúry svojich podnikov. Na Cyprus (14) zase odchádzali firmy, pre ktoré sú najdôležitejšie daňové výhody.
Podľa agentúry možno na Cypre založiť rovnako výhodný holding ako v Holandsku či Luxembursku, no s omnoho nižšími nákladmi. Cyperské firmy totiž neplatia žiadne dane z obchodu s cennými papiermi, z vyplácania dividend alebo z predaja obchodných podielov. Daň z príjmov právnických osôb je namiesto slovenských 19 % len 10 %.
Do konca 1. štvrťroka 2012 bolo najviac využívaným daňovým rajom slovenských firiem Holandsko. Celkovo tam pôsobilo 1052 vlastníkov slovenských firiem. Na druhom mieste sa nachádzali Spojené štáty americké so 687 spoločnosťami a na treťom bol Cyprus so 614 firmami.
Podľa Michala Friedbergera z poradenskej spoločnosti Akont Trust Company stále relatívne nízky počet slovenských spoločností v daňových rajoch znamená, že ich bude pribúdať. Na konci marca malo vlastníkov v daňovom raji 3,29 % českých firiem a 1,58 % slovenských spoločností.

Súvisiace články

Aktuálne správy