Dôvera talianskych spotrebiteľov v apríli prudko klesla

Rím 23. apríla (TASR) – Spotrebiteľská dôvera v Taliansku v apríli výrazne klesla. Na príčine je rastúci pesimizmus talianskych domácností, ktoré sa obávajú ďalšieho zhoršenia svojej situácie, keďže ekonomika sa už prepadla do recesie a vláda musí šetriť.
Z najnovších údajov talianskeho štatistického úradu Istat vyplýva, že aprílový index spotrebiteľskej dôvery sa prudko prepadol na 89 bodov z marcových 96,3 bodu.
Medzi Talianmi sa šíri pesimistická nálada. Obávajú sa totiž zhoršenia svojej ekonomickej situácie, o čom svedčí aj pokles indexu ich očakávaní tento mesiac na 76,6 bodu z 86,3 bodu v marci. Aj ich hodnotenie súčasnej situácie sa zhoršilo na 96,7 bodu zo 102,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci.
Tretia najväčšia ekonomika eurozóny totiž zápasí s recesiou a vláda musí zavádzať tvrdé úsporné opatrenia a reformy, aby skonsolidovala verejné financie. To má však negatívny vplyv na rast ekonomiky a zvýšenie daní zase redukuje kúpyschopnosť domácností.
Talianska vláda odhaduje, že v tomto roku sa výkon jej hospodárstva zníži až o 1,2 %, ale v nasledujúcom roku by už mohlo vzrásť o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy