Komodity: Dažde v Kolumbii spôsobia pokles produkcie kávy pod 7 mil. vriec

Kolumbia, ktorá je druhým top pestovateľom kávy odrody arabica a zároveň najväčším producentom vysoko kvalitných arabica zŕn, spracovávaných tzv. mokrou metódou, bojuje ďalšiu sezónu s poklesom produkcie kvôli nepriaznivému daždivému počasiu. To spôsobilo už v roku 2009 pokles ourputu o 32% a úroda v krajine odvtedy stále nie je schopná oživenia. V minulom obchodnom roku Kolumbia vyprodukovala 7,8 mil. vriec kávy, čo bola najnižšia úroda od roku 1976 a ani v tejto sezóne sa situácia nezlepší, produkcia sa odhaduje menej ako 7 mil. vriec.

Export kávy z Latinskej Ameriky v marci klesal medziročne o 5% na 2,88 mil. vriec a za prvých 6 mesiacov aktuálnej sezóny, ktorá sa začala v októbri 2011, krajiny regiónu vyviezli o 6% menej ako v rovnakom období minulý rok s celkovým exportom za danú periódu v objeme 12,7 mil. vriec.

Cena júlového kontraktu na kávu arabica zaznamenala v piatok predpokladanú korekciu po dopade na viac ako 1 ½ ročné minimá, ktorej nasvedčovali aj technické signály, najmä v podobe prepredaných podmienok a divergencie medzi cenou a indikátormi na dennom grafe. Cena pokračuje v pozitívnej nálade zatiaľ aj dnes, keď sa dopoludnia 100 libier kávy predáva za 179,53 USD.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy