Cena unce zlata bude kolísať okolo 1650 USD

Singapur 23. apríla (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes napoludnie miestneho času na komoditnej burze v Singapure po 1641,40 USD (1244,24 eura). Cena kovu na svetovom trhu sa v uplynulom týždni zmenila len slabo. Investori vyčkávajú na ďalšie smerovanie finančnej krízy niektorých členov eurozóny.
Na zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky sa koncom uplynulého týždňa rokovalo o ďalšom upokojení finančnej situácie na starom kontinente. Najväčšie svetové ekonomiky prisľúbili navýšiť úverové fondy MMF na dvojnásobok, aby sa otrasy z Európy neprenášali do ďalších častí sveta. Súčasne predstavitelia svetového finančného sektora naliehali na eurozónu, aby zabezpečila ekonomické reformy, ktoré sú predpokladom na vyriešenie jej súčasných problémov. Opatrenia prijaté v Bruseli v posledných týždňoch jej poskytli určitý oddychový čas, v ktorom treba pripraviť a uskutočniť nápravné kroky.
Situácia sa však náhle zhoršila v Holandsku, kde vláda nedosiahla dohodu o znížení rozpočtových výdavkov. Holandsko je v súčasnej kríze eurozóny jedným z kľúčových hráčov. Jeho vnútropolitické problémy nepochybne vyústia do predčasných volieb. Ich výsledok vyvoláva obavy, či bude vláda v Haagu podporovať, tak rozhodne ako doteraz, opatrenia na zlepšenie situácie v bloku.
Euro dnes na ázijskom trhu nepokračovalo v raste voči doláru. Uplynulý týždeň hodnotia experti ako jeho najlepší voči americkej mene od februára. V piatok (20.4.) rástli americké akcie vďaka dobrým štvrťročným výsledkom spoločností McDonald’s, General Electric, Microsoft, ale denný výsledok zmiernil pokles kurzov bánk a niektorých významných technologických firiem.
Znalci trhu sa domnievajú, že pokiaľ neprídu významné podnety z globálnej ekonomiky a finančnej sféry, cena unce zlata bude kolísať okolo 1650 USD. Unca kovu od februára minulého roku zlacnela o 150 USD. Teraz je ešte stále o 5 % vyššia ako pred rokom. Nádeje na jej opätovný vzostup však zabrzdili dobré výsledky ekonomiky Spojených štátov. Americký Federálny rezervný systém, ktorý plní v krajine úlohu centrálnej banky, nemá dôvod uvoľňovať svoju peňažnú politiku, znižovať kurz dolára a tým podporovať rast ceny zlata.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy