Slovnaft nevyplatí z minuloročného zisku žiadne dividendy

Presunom vlaňajšieho výsledku hospodárenia na účet nerozdeleného zisku chce spoločnosť rozšíriť priestor pre svoj ďalší rozvoj.

Rafinéria Slovnaft nevyplatí z minuloročného zisku žiadne dividendy. Rozhodlo o tom štvrtkové riadne valné zhromaždenie akcionárov spoločnosti. Zisk po zdanení za rok 2011 vo výške 1,443 mil. eur bude podľa spoločnosťou zverejnených informácií pridelený do nerozdeleného zisku minulých rokov. „Presunom vlaňajšieho výsledku hospodárenia na účet nerozdeleného zisku chce spoločnosť rozšíriť priestor pre svoj ďalší rozvoj,“ informuje spoločnosť.

„Verím, že vďaka silnému investičnému programu, zapájaniu nových riešení v záujme zvyšovania vnútornej efektivity a hľadaním nových predajných trhov, sa nám v roku 2012 podarí eliminovať nevyspytateľnosť vývoja externého prostredia,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Oszkár Világi.

Na rozdiel od akciovej spoločnosti Slovnaft, celá skupina Slovnaft vykázala v minulom roku prevádzkovú stratu 11,9 milióna eur. Najvýraznejší vplyv na hospodárenie malo nepriaznivo sa vyvíjajúce externé prostredie, ktoré vyhnalo ceny ropy medziročne o 40 % vyššie. „Vysoká globálna ponuka ropných produktov, neistota a slabý dopyt zo strany zákazníkov rafinériám vo všeobecnosti neumožnili, aby si zvýšené výrobné a distribučné náklady mohli plne premietnuť do cien svojich produktov,“ uvádza spoločnosť.

Akcionári Slovnaftu prerokovali na valnom zhromaždení aj výročnú správu spoločnosti a schválili riadnu individuálnu a konsolidovanú účtovnú závierku za rok 2011. Na základe rozhodnutia valného zhromaždenia boli za členov predstavenstva zvolení Ferenc Horváth, súčasný výkonný viceprezident pre MOL Downstream a Peter Chmurčiak, niekdajší riaditeľ divízie Rafinéria a marketing v spoločnosti INA d.d. a súčasný riaditeľ spoločnosti Slovnaft Petrochemicals, s.r.o. Za členov dozornej rady boli zvolení Szabolcs Ferencz I. a Krisztína Dorogházi.

Väčšinovým akcionárom Slovnaftu je medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť MOL s 98,4-percentým podielom, ostatní akcionári držia 1,6 percenta akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy