ST zrejme bude musieť pomáhať zdravotne postihnutým

Slovak Telekom bude musieť zdravotne postihnutým zabezpečiť rovnocenný prístup k verejným telefónnym službám a rovnocennú dostupnosť služieb, aké majú ostatní koncoví užívatelia.

Slovak Telekom (ST) možno bude musieť ponúkať špeciálne služby pre zdravotne postihnutých. Ako vyplýva z návrhu Telekomunikačného úradu (TÚ) SR o univerzálnej službe, ktorý predložil na verejnú konzultáciu, spoločnosť bude musieť prenajať alebo predať užívateľom so zdravotným postihnutím špeciálne telefóny za cenu štandardného zariadenia. Slovak Telekom bude taktiež musieť zdravotne postihnutým zabezpečiť rovnocenný prístup k verejným telefónnym službám a rovnocennú dostupnosť služieb aké majú ostatní koncoví užívatelia.

V prípade, ak užívateľ so zdravotným postihnutím požiada o prenájom alebo predaj špeciálne vybaveného telekomunikačného koncového zariadenia, spoločnosť Slovak Telekom tak musí urobiť do 30 dní odo dňa podania žiadosti. „Cena za verejné telefónne služby poskytované v rámci univerzálnej služby nebude môcť byť závislá na geografickej oblasti,“ navrhuje ďalej Telekomunikačný úrad. Slovak Telekom by mal byť v prípade schválenia predložených návrhov povinný poskytovať tieto služby počas štyroch rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia. K preloženému návrhu môžu dotknuté subjekty vrátane ST posielať svoje pripomienky do polovice mája tohto roku.

Slovak Telekom podľa úradu už v súčasnosti poskytuje viacero služieb určených špeciálne pre zdravotne postihnutých zákazníkov. Niektoré z nich sú však podľa názoru TÚ technologicky prekonané a ich využívanie je veľmi nízke. Špeciálny paušál pre nepočujúcich využíva podľa údajov ST len 178 zákazníkov, operátorskú službu pre sluchovo postihnutých vlani využil dokonca len jeden volajúci. Špeciálny telefón pre sluchovo postihnutých doteraz od ST využili len traja spotrebitelia a mobilný internet so zľavou pre nepočujúcich v súčasnosti využíva len 35 zákazníkov.

„Väčšina sluchovo postihnutých užívateľov používa na komunikáciu e-mail a SMS z mobilných telefónov, pretože sú dostupné takmer všade, nielen z písacieho telefónu,“ konštatuje TÚ. Predpokladá pritom, že v blízkej budúcnosti bude požiadavka sluchovo postihnutých užívateľov smerovať k video službám najmä s nárastom využívania internetových technológií.

Súvisiace články

Aktuálne správy