EP žiada povinný spoločný základ dane z príjmu právnických osôb

Zdaňovanie podľa spoločného konsolidovaného základu by sa malo stať povinným pre všetky právnické osoby. Vyplýva to zo správy, ktorú vo štvrtok schválil Európsky parlament. Pôvodný návrh Európskej komisie pritom počítal so systémom založeným na báze dobrovoľnosti. Nové pravidlá pre spoločný konsolidovaný základ dane z príjmu právnických osôb však podľa informácii zverejnených parlamentom nezavadzajú žiadne spoločné daňové sadzby.

Spoločný konsolidovaný základ dane z príjmu právnických osôb by sa mal podľa schváleného uznesenia stať po prechodnom období povinným v celej Európskej únii. „Po piatich rokoch by sa tak spoločný daňový základ týkal všetkých firiem s výnimkou malých a stredných podnikov, ktorých participácia na systéme by bola dobrovoľná,“ informuje Európsky parlament. Európska komisia by taktiež podľa zverejnených informácii mala prísť s návrhmi na zmiernenie administratívnej záťaže malých a stredných podnikov, čo by umožnilo podnikom, ktoré majú cezhraničný charakter, profitovať z nového systému.

„Tento harmonizovaný systém na výpočet daňového základu umožňuje firmám konsolidovať výsledky svojich pobočiek a tak kompenzovať prípadné straty, ktoré utrpí ktorýkoľvek člen skupiny. Spoločnostiam to uľahčí možnosť udržať si pobočky v rôznych členských štátoch, zníži sa tiež miera administratívnej záťaže. Tento systém tiež zaručí, že ekonomické a sociálne aspekty budú pri výbere sídla spoločnosti hrať dôležitejšiu úlohu ako rozpočtové dôvody,“ uviedla autorka správy, poslankyňa Marianne Thyssen.

Ak sa členské štáty nedohodnú na spoločnom daňovom základe, ktorý by bol povinný pre celú EÚ, Európsky parlament navrhuje, aby sa bezodkladne umožnila posilnená spolupráca tých členských štátov, ktoré majú o zavedenie spoločného daňového základu záujem. „Systém by mal poskytnúť právnickým osobám, ktoré v súčasnosti zápasia s rôznymi účtovnými predpismi viacerých členských štátov, jednotný súbor pravidiel na výpočet ich zdaniteľného zisku,“ konštatuje parlament.

Súvisiace články

Aktuálne správy