Podielové fondy skončili v marci po takmer roku v pluse

Čisté predaje podielových fondov dosiahli v treťom tohtoročnom mesiaci 20,9 mil. eur. Naposledy skončili podielové fondy v mesačnom hodnotení v pluse v máji minulého roka.

Podielové fondy zaznamenali v marci tohto roka prvýkrát od minuloročného mája kladné čisté predaje. Čisté predaje fondov v mesačnom hodnotení dosiahli v treťom tohtoročnom mesiaci 20,9 mil. eur. Vo februári skončili fondy v správe členov Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) v mínuse 55 mil. eur a v januári 43 mil. eur. Za prvé tri mesiace tohto roka tak prevýšili spätné nákupy celkové predaje fondov o viac ako 77 mil. eur. V minulom roku zaznamenal sektor kolektívneho investovania kladné predaje iba v januári, apríli a v máji.

Čistá hodnota aktív vo fondoch ku koncu marca tohto roka podľa údajov asociácie dosahovala 3,841 mld. eur. V závere roka 2011 čistá hodnota aktív vo fondoch prevyšovala 3,83 mld. eur. Najviac prostriedkov mali ku koncu tretieho mesiaca investori vo fondoch krátkodobých investícií, ktoré vykazovali čistú hodnotu aktív v objeme 866 mil. eur. V medzimesačnom porovnaní predstavoval pokles objemu aktív v tomto type fondov 1,06 %.

Druhý najvyšší objem prostriedkov investorov smeroval do zmiešaných fondov, kde čistá hodnota aktív predstavovala 513,6 mil. eur. Dlhopisové fondy vykázali hodnotu aktív v objeme 505 mil. eur a akciové fondy evidovali aktíva vo výške 440,8 mil. eur. Čistá hodnota aktív vo fondoch z kategórie špeciálne fondy nehnuteľností predstavovala 387,6 mil. eur.

V minulom roku zaznamenala SASS celkový záporný objem čistých predajov podielových fondov na úrovni 588 mil. eur. Na trh kolektívneho investovania podľa asociácie v minulom roku nevyplývali iba zmeny a trendy na zahraničných kapitálových trhoch, ale aj celkové konkurenčné prostredie v slovenskom bankovníctve a aj legislatívne zmeny. Celkový majetok vo fondoch a riadených portfóliách pod správou členov asociácie dosiahol ku koncu vlaňajška 5,848 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy