Japonsko zaznamenalo v roku 2011/12 rekordný obchodný deficit

Tokio 19. apríla (TASR) – Prírodnými katastrofami sužované Japonsko zaznamenalo vo fiškálnom roku 2011/12 (do 31. marca) najväčší deficit zahraničnej obchodnej bilancie vo svojej histórii. To ostro kontrastuje s desaťročiami prebytkov vďaka prudko rastúcemu exportu. Hlavnou príčinou je jadrová kríza, ktorá spôsobila výrazný nárast dovozu drahej ropy a plynu.
Podľa predbežných údajov japonského ministerstva obchodu obchodný deficit za uplynulý fiškálny rok dosiahol rekordných 4,41 bilióna JPY (41,35 miliardy eur). Export klesol o 3,7 % a import vyskočil o 11,6 %. Krajina totiž kompenzuje výpadky produkcie elektriny atómových elektrární importom ropy a plynu.
Všetky okrem jedného z 54 japonských jadrových reaktorov sú mimo prevádzky od jadrovej krízy, spôsobenej zemetrasením a cunami, ktoré zasiahli severovýchod krajiny v marci 2011. Centrálna vláda chce čo najrýchlejšie opäť spustiť aspoň niektoré reaktory, na ktorých prebiehajú bezpečnostné testy. Naopak, lokálne vlády sú opatrnejšie so schválením spustenia reaktorov.
Prírodná katastrofa mala výrazný negatívny vplyv aj na priemysel, a to nielen na severovýchode Japonska, ale dotklo sa to aj firiem, ktoré boli závislé od dodávok z tohto regiónu.
Mierny optimizmus však vzbudzujú výsledky za marec, kedy vývoz rástol najrýchlejšie za rok a obchodný deficit bol nižší, než sa predpokladalo. To podporuje očakávanie, že zotavovanie tretej najväčšej svetovej ekonomiky bude pokračovať.
Vďaka exportu áut do USA japonský vývoz celkovo v marci na medziročnej báze vzrástol o 5,9 %. Analytici pritom v priemere počítali len s 0,2-% rastom. Obchodný deficit bol 82,6 miliardy JPY oproti očakávaným 223,2 miliardy JPY.
Marcové čísla podporujú prognózu Medzinárodného menového fondu (MMF), že japonská ekonomika tento rok vzrastie o 2 % vďaka výdavkom na rekonštrukciu.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy