Kažimír pripúšťa diskusiu o limitovaní paušálnych výdavkov

Minister financií Peter Kažimír v utorok vyhlásil, že si vie predstaviť limitovanie paušálnych výdavkov, avšak nie na tak nízkej hranici, ako o tom hovoril projekt superhrubej mzdy vládneho kabinetu Ivety Radičovej

Obmedzenie paušálnych výdavkov živnostníkov je v hre aj po výmene vládnej garnitúry. Minister financií Peter Kažimír totiž v utorok vyhlásil, že si vie predstaviť limitovanie paušálnych výdavkov, avšak nie na tak nízkej hranici, ako o tom hovoril projekt superhrubej mzdy vládneho kabinetu Ivety Radičovej. Podľa ministra by však takýto krok mal predovšetkým odstrániť možnosť zneužívania paušálnych výdavkov.

„Chceme hovoriť hlavne o odstraňovaní možnosti zneužívania paušálnych výdavkov napríklad u konkurzných správcov, likvidátorov, právnikov, ktorí sú živnostníci a majú daňový základ v státisícoch a môžu si uplatňovať paušálne výdavky na úrovni 40 %. Toto nepovažujem za úplne normálne,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír. Ako dodal, všetky opatrenia týkajúce sa živnostníkov však bude chcieť vláda najskôr prediskutovať so samotnými živnostníkmi.

V súčasnosti si živnostníci môžu pri výpočte daňového základu uplatniť paušálne výdavky na úrovni 40 %. Základom pre výpočet daní a odvodov sa mala od začiatku budúceho roka stať podľa zámeru predchádzajúcej vlády superhrubá mzda. Okrem iného sa pritom v rámci tejto reformy mali paušálne výdavky pre samostatne zárobkovo činné osoby vo výške 40 % obmedziť horným limitom na úrovni životného minima v sume 200 eur mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy