Pondelňajší predaj bondov je podľa Kažimíra prejavom dôvery

Štátu sa v pondelok podarilo upísať dlhopisy s vyše 13-ročnou splatnosťou za takmer 200 mil. eur. Nový minister financií Peter Kažimír to považuje za povzbudenie a dobrú správu

Pondelňajšie upísanie 13 a pol ročných slovenských bondov za takmer 200 mil. eur je podľa nového ministra financií Petra Kažimíra povzbudením a dobrou správou z hľadiska vnímania súčasného vývoja v krajine na finančných trhoch. „Posledných deväť mesiacov sa Slovensku nepodarilo umiestniť na finančných trhoch tak kvalitný dlhopis v takej dĺžke splatnosti. Predaj dlhopisov so splatnosťou 13 a pol roka je prejavením dôvery,“ konštatoval na utorňajšej tlačovej konferencii.

Vzhľadom na aktuálne podmienky na finančných trhoch považuje za úspech aj predaj dlhopisov s kratšou splatnosťou v novembri 2016 za takmer 250 mil. eur. Ako doplnil štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák, potešujúci je najmä fakt, že väčšinu z celkovo v pondelok upísaného objemu slovenských dlhopisov nakúpili zahraniční investori. „To je veľmi dôležitá známka toho, že je tu určitá akceptácia ale aj očakávanie finančných trhov voči slovenskej vláde,“ konštatoval.

V prvej pondelňajšej aukcii dlhopisov splatných v októbri 2025 pritom štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity prijala ponuky investorov v sume 196,5 mil. eur, z čoho cenné papiere za 102 mil. eur nakúpili zahraniční investori. Investori požadovali priemerný úrok na úrovni 4,6536 % p.a. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity napokon rozhodla o predaji cenných papierov pri priemernej úrokovej sadzbe 4,6316 % p.a.

V druhej aukcii dlhopisov s kratšou splatnosťou štát predal bondy za 249,6 mil. eur, z toho opäť viac ako polovica, 126,6 mil. eur, smerovalo zahraničným investorom. Priemerná požadovaná cena dosiahla 93,2034 %. Agentúra napokon dlhové cenné papiere v tomto prípade predávala pri cene 93,3574 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy