Odvolanie predsedu ÚDZS bude asi opäť jednoduchšie

V novele zákona o zdravotných poisťovniach to navrhuje poslanec Smeru-SD Richard Raši. Aktuálne môže kabinet na návrh ministra zdravotníctva odvolať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ako aj členov jeho správnej rady iba v prípade zákonom presne stanovených dôvodov. Ak novela prejde, od júna tak bude môcť urobiť prakticky kedykoľvek.

Vláda bude môcť pravdepodobne opäť voľnejšie odvolávať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Rovnaké podmienky by mohli platiť aj pre členov správnej rady úradu. V novele zákona o zdravotných poisťovniach to navrhuje poslanec Smeru-SD Richard Raši. Aktuálne ich môže kabinet na návrh ministra zdravotníctva odvolať iba v prípade zákonom presne stanovených dôvodov. Ak novela prejde, od júna tak bude môcť urobiť prakticky kedykoľvek.

V súčasnosti je odvolanie predsedu úradu možné, ak bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, zbavený právnej spôsobilosti, alebo začal vykonávať funkciu či povolanie nezlučiteľné s postavením predsedu úradu. Rozšírenie dôvodov odvolania sa v aktuálne zverejnenej novele odôvodňuje tým, že v súčasnosti nie je možné jeho odvolanie „ani pri objektívnom zistení nedostatkov v práci a vedení úradu“.

Obdobné ustanovenie do zákona presadil ešte minister zdravotníctva v prvej vláde Roberta Fica Ivan Valentovič. Na jej základe potom kabinet odvolal vtedajšieho šéfa úradu Ján Gajdoša. Vystriedal ho Richard Demovič. Aj jeho následne vláda Ivety Radičovej odvolala práve na základe uvedeného paragrafu. V oboch prípadoch boli ako dôvody uvedené výsledky činnosti úradu s prihliadnutím na súčasný stav v zdravotníctve a zodpovednosť vlády za zdravotný stav obyvateľstva.

Po odvolaní Demoviča a opätovnom nástupe Gajdoša na post predsedu úradu presadil rezort zdravotníctva pod vedením Ivana Uhliarika novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá možnosť odvolať predsedu ÚDZS z iných ako v zákone vymenovaných dôvodoch vypustila. Zmenu zdôvodnila potrebou vrátiť úradu jeho nezávislosť.

Poslanecká novela Richarda Rašiho okrem zmien pri odvolávaní predsedu a členov správnej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mení aj vykazovanie platobnej schopnosti zdravotných poisťovní tak, aby nemuseli viazať na účte taký veľký balík peňazí ako dnes. Zároveň upravuje prerozdeľovanie poistného medzi zdravotnými poisťovňami, v rámci ktorého pridáva parameter chorobnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy