EÚ vyzýva Argentínu, aby nezoštátnila ropný sektor na úkor Španielska

Brusel 17. apríla (TASR) – Európska komisia (EK) v pondelok (16.4) upozornila argentínsku vládu, že plánované prevzatie kontroly zo strany štátu nad ropnou spoločnosťou YPF môže vážne poškodiť obchodné vzťahy medzi Európskou úniou a Argentínou. EK tak reaguje preto, lebo väčšinovým vlastníkom YPF je španielsky koncern Repsol.
Reakcia EK nasledovala krátko po tom, ako argentínska vláda oznámila, že sa chystá zoštátniť ropnú spoločnosť YPF. Španielsko, ktoré je najväčším zahraničným investorom v Argentíne, toto vyhlásenie označilo za nepriateľské a naznačilo, že prijme "jasné a silné" opatrenia voči tejto iniciatíve. Španielsky minister zahraničných vecí Jose Manuel Garcia-Margallo v pondelok uviedol, že toto opatrenie poruší dobré a srdečné vzťahy medzi oboma krajinami, ale nešpecifikoval, aké prípadné "silové opatrenia" prijme Madrid voči juhoamerickej krajine.
Európska komisia Argentíne okrem iného naznačila, že tento krok by poškodil podnikateľské a investičné prostredie v krajine a narušil vzájomné hospodárske vzťahy.
Ako uviedla dnes agentúra Reuters, argentínska prezidentka Cristina Fernandezová nemieni ustúpiť zo svojich plánov na renacionalizáciu ropnej spoločnosti YPF. Tá bola sprivatizovaná začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia, pričom španielsky koncern Repsol vlastní balík 57 percent akcií YPF.
Podľa vyjadrení prezidentky Fernandezovej je Argentína jedinou krajinou na svete, ktorá nemá kontrolu nad vlastnými nerastnými surovinami. Podľa Reuters je pre Argentínu YPF kľúčovým podnikom pre zabezpečenie energetickej budúcnosti krajiny, najmä po tom, ako došlo k objaveniu nových nálezísk ropy a plynu v tejto krajine. Prezidentka chce požiadať kongres, ktorý má pod kontrolou, aby schválil plány jej stredo-pravicovej vlády na zoštátnenie YPF.
Hoci je Argentína krajinou, ktorá ťaží ropu, je závislá od dovozu tohto druhu energie, pričom podľa odhadov domáceho ropného sektora za dovoz ropy a plynu zaplatí tohto roku okolo 10 miliárd amerických dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy