Obavy trhov z vývoja v Španielsku stlačili cenu Brentu k hranici 118 USD

Singapur 17. apríla (TASR) – Cena ropy Brent pokračuje v poklese a dnes klesla už k hranici 118 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je rastúca nervozita trhov z vývoja v Španielsku, ktorému sa zvyšujú náklady na obsluhu štátneho dlhu. Investori sa začínajú obávať, že Španielsko by mohlo byť ďalšou krajinou, ktorá bude potrebovať medzinárodnú pomoc, aj keď vláda zatiaľ takéto úvahy odmieta.
"Akonáhle sa objavia ťažkosti okolo Španielska a Talianska, nastáva problém. Ekonomiky sú príliš veľké na to, aby ich bolo možné nechať padnúť, zároveň ale aj príliš veľké na zafinancovanie, čo znamená, že ich problémy môžu vyvolať dominový efekt," povedal analytik zo spoločnosti OptionXpress Ben Le Brun.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni klesla do 08.22 h SELČ o 43 centov na 118,25 USD (90,79 eura) za barel. Na záver pondelkového obchodovania pritom zaznamenala prepad až o takmer 2,6 %, čo bol najväčší percentuálny pokles v priebehu obchodovacieho dňa od decembra minulého roka. Cena americkej ropy WTI s dodávkou v máji klesla o 10 centov na 102,83 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy