Harmonizovaná inflácia sa zmiernila na 3,9 %

Spotrebiteľské ceny v marci ťahali najmä ceny potravín. Tie boli medzimesačne vyššie až o takmer 2 %.

Harmonizovaná inflácia pokračuje v miernom spomaľovaní svojej dynamiky. Po tom, čo vo februári jej tempo kleslo z januárových 4,1 % na 4 %, v marci ubrala ďalšieho 0,1 percentuálneho bodu a inflácia dosiahla 3,9 %. Priemerná ročná miera inflácie meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) tak dosiahla 4,2 % a v porovnaní s februárom sa nezmenila. V medzimesačnom porovnaní ceny rástli o 0,3 %, kým vo februári sa zvýšili o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V medziročnom porovnaní najrýchlejšie rástli ceny dopravy, a to o 8,2 %. Nasledovali ceny vzdelávania s tempom rastu o 5,8 % a bývania a energií, ktoré stúpli o 5,6 %. Ceny alkoholických nápojov a tabaku medziročne rástli o 5 %, rozličných tovarov a služieb o 4,1 % a zdravotníctva o 3,9 %. Najviac sa však zvýšilo medziročné tempo rastu cien potravín a nealkoholických nápojov, ktoré boli v marci medziročne vyššie o 3,7 %, kým vo februári boli drahšie o 2,5 %. Zvýšili sa však aj ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 3,5 %, odevov a obuvi o 1,9 %, rekreácie a kultúry o 1,1 % a nábytku a vybavenia domácnosti o 0,4 %. Klesli len ceny pôšt a telekomunikácií o 0,2 %.

Výraznú dynamiku cien potravín dokazuje aj medzimesačný vývoj, kde dominovali. Ceny potravín a nealkoholických nápojov totiž oproti februáru stúpli o 1,9 %, kým pred mesiacom bol ich medzimesačný rast len 0,3 %. Nasledovali ceny alkoholických nápojov a tabaku s rastom o 1,3 %, dopravy a rekreácie zhodne o 0,7 %, zdravotníctva o 0,4 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií o 0,3 % a rozličných tovarov a služieb o 0,2 %. Medzimesačný pokles zaznamenali ceny nábytku a vybavenia domácnosti o 0,1 %, odevov a obuvi o 0,2 % a bývania a energií dokonca o 1,2 %. Ceny pôšt a telekomunikácií a vzdelávania sa medzimesačne nezmenili.

V roku 2010 dosiahla harmonizovaná inflácia na medziročnej báze ku koncu roka 1,3 %, kým rok predtým vplyvom oslabeného dopytu ceny merané harmonizovaným indexom ku koncu roka stagnovali. Vlani, kedy koncoročná harmonizovaná inflácia dosiahla 4,6 %, sa vyšší rast cien očakával. Pôvodne ceny totiž ťahal aj oživujúci sa dopyt a svoje pridal aj konsolidačný balík vlády a tiež rast cien energií.

Očakávaný slabší hospodársky rast v roku 2012 by však mal mať vplyv aj na spomalenie dynamiky rastu cien. Národná banka Slovenska napríklad aktuálne odhaduje tohtoročný rast spotrebiteľských cien podľa harmonizovaného indexu na úrovni 2,9 %. Prorastovo by na infláciu v tomto roku mohli vplývať prípadné ďalšie konsolidačné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy