Projekt neziskovej ratingovej agentúry nepriťahuje investorov

Güterloh/Washington 17. apríla (TASR) – Nemecká nadácia Bertelsmann vypracovala projekt neziskovej ratingovej agentúry. Chcela by z nej urobiť konkurentku trom hlavným americkým medzinárodným agentúram. Predseda nadácie Gunter Thielen povedal, že sporné oceňovanie bonity štátov výrazne prispelo k najnovšej finančnej kríze. Preto podľa neho treba naliehavo vytvoriť ďalšiu, nezávislú inštitúciu, ktorá by hodnotila rizikovosť poskytovania úverov krajinám.
Vedenie nadácie chce presvedčiť o správnosti svojho návrhu skupinu priemyselných a rozvojových krajín (G20). Projekt sa nazýva Medzinárodná nezisková úverová agentúra (INCRA). Jej činnosť by sa financovala z fondu, v ktorom by bolo okolo 300 miliónov eur. Americké agentúry Standard & Poor’s, Moody’s a Fitch za svoje hodnotenia inkasujú od ich objednávateľov.
Podniková poradenská firma Roland Berger v pondelok (16.4.) informovala, že ani po viacmesačných rozhovoroch nezískala od investorov prísľub, že vstúpia do projektu. Úvodný kapitál by mala poskytnúť banková sféra.
INCRA by vypracúvala ratingy len krajín a medzinárodných organizácií. Americké agentúry vo svojej činnosti kladú hlavný dôraz na hodnotenie bonity cenných papierov firiem. Ich hodnotenia im prinášajú najvyššie tržby. Posudzovanie úverovej dôveryhodnosti krajín, ktoré má v ich činnosti sekundárny význam, zvyšuje im len prestíž.
V pondelok odmietla nemecká spolková vláda akúkoľvek účasť na činnosti agentúry. Uviedla, že v opačnom prípade by trhy pokladali hodnotenia INCRA za politicky ovplyvnené.
Vo Washingtone sa vo štvrtok (19.4.) uskutoční z iniciatívy nadácie Bertelsmann stretnutie významných politikov, bankárov a ekonómov, ktorí budú diskutovať o projekte INCRA a iných medzinárodných témach.

Súvisiace články

Aktuálne správy