Barroso verí, Španieli tlačia na euro

Do Európy počas pondelka po piatkovej redukčnej „diéte" opäť raz zavítal rast.

Akcie väčšiny európskych spoločností, okrem finančných titulov a akcií zo sektora IT dopomohli indexu EuroStoxx 600 k miernej korekcii nepresvedčivého výkonu z konca minulého týždňa. Ten v pondelok vzrástol o +0.38 % a obchodovanie ukončil na hodnote 254.26 bodu, pričom v priebehu dňa miestami indikoval až 1.20 %-ný priemerný rast mapovaných titulov. Podobne ladeným vývojom prešla aj trojica hlavných európskych indexov: FTSE +0.26 %, CAC +2.51 %, DAX +0.63 %.

Výnosy španielskych 10-ročných dlhopisov vzrástli v pondelok prvýkrát v rámci tohto roka nad psychologickú úroveň 6-tich %, čím sa poistenie krajiny voči bankrotu opäť dostalo na nové rekordné úrovne. Spoločná mena eurozóny sa tým pádom dostala pod výrazný tlak a počas väčšiny dňa sa obchodovala v teritóriu červených čísiel, no k záveru si euro voči doláru dokázalo pripísať +0.47 %. Menový pár tak deň ukončil na hodnote 1.3139 EUR/USD. Predseda EK, José Manuel Barroso sa na margo situácie v Španielsku vyjadril, že krajine verí a spolu s výkonným orgánom EÚ je naďalej presvedčený, že vláda na čele s Marianom Rajoyom svoje ekonomické problémy zvládne.

Rokovania Maďarska o núdzovom úvere nadobudlo nové (nie zrovna pozitívne) dimenzie, keď po upozornení ECB na nedostatočnosť navrhovaných zmien v zákone o centrálnej banke Maďarska (MNB), reagoval premiér Orbán slovami, ktoré naznačovali vydieranie krajiny zo strany Bruselu. Začiatok oficiálnych jednaní o úvere, ktoré krajina bez pochýb potrebuje, sa tak znovu oddialilo.

Druhá strana Atlantiku priniesla pozitívne správy vo forme rastúcich maloobchodných tržieb, ktoré v marci dokázali vzrásť o +0.8 %. Ukazovateľ síce indikuje spomalenie vývoja rastu tržieb v porovnaní s februárovými +0.9 %-ami, marcový vývoj však prekonal očakávania analytikov, ktorí predikovali miernejší kladný vývoj maloobchodných tržieb o +0.6 %.

Americké benchmarky napriek tomu k záveru dňa indikovali zmiešaný vývoj: Dow Jones +0.56 %, S&P 500 -0.05 %, Nasdaq -0.76 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy