USA na nedávnych záchranných balíkoch nakoniec zarobia

Washington 15. apríla (TASR) – Spojené štáty v dlhodobom časovom horizonte nakoniec zarobia na záchrane bánk a automobiliek, ktorým poskytli úver počas nedávnej globálnej krízy.
Podľa ministerstva financií USA záchranné balíky pre banky môžu nakoniec priniesť do štátnej pokladnice miliardy USD. A ožívajúci automobilový priemysel už stihol vytvoriť 230.000 nových pracovných miest. Aj stimuly na podporu ekonomiky priniesli svoje ovocie. Hospodárstvo USA sa zotavilo a tempo jeho rastu sa zrýchľuje.
USA počas globálnej krízy a recesie v krajine poskytli záchranné úvery bankám, automobilkám, ale aj poisťovni AIG, ako aj miliardy dolárov na podporu ekonomiky prostredníctvom krízových programov centrálnej banky.
Republikáni v Kongrese tieto záchranné balíky ostro kritizovali už keď s nimi začal ich prezident George Bush na konci svojho mandátu v závere roka 2008. Demokratická hlava štátu Barack Obama potom v podpore ekonomiky pokračoval.
Program USA na podporu bánk známy ako TARP, v rámci ktorého štát poskytol záchranný úver viac ako 700 bankám v krajine, už priniesol zisk 19 miliárd USD (14,45 miliardy eur). Záchrana automobiliek General Motors a Chrysler, tiež v rámci TARP, stála USA 22 miliárd USD. Ministerstvo financií v tejto súvislosti pripomína, že cena za neriadený bankrot oboch mamutích koncernov by bola oveľa vyššia, pretože je na ne naviazaná obrovská sieť dodávateľských firiem, ktoré by tiež skrachovali.
Ministerstvo odhaduje, že štát na záchrane bánk cez TARP nakoniec zarobí 22 miliárd USD a ďalšie 2 miliardy USD sa mu vrátia za pomoc pri oživení trhu s úvermi. Konečná suma tak bude o 2 miliardy USD vyššia ako finančná injekcia obom automobilkám.
Informoval o tom britský spravodajský portál BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy