Maďarsko sa obráti na Európsky súdny dvor, ak spor s EÚ nevyrieši

Budapešť 15. apríla (TASR) – Maďarsko je pripravené obrátiť sa na Európsky súdny dvor (ESD), ak sa mu nepodarí vyriešiť spor s Európskou úniou (EÚ), ktorá blokuje jeho rokovania o pohotovostnom úvere od Medzinárodného menového fondu (MMF).
Premiér Viktor Orbán pre štátnu rozhlasovú stanicu MR1-Kossuth povedal, že politické podmienky veriteľov, ktoré Maďarsko musí splniť, ak chce, aby s ním začali rokovať o úverovej linke, sú „neprijateľné“. Dodal, že EÚ pravdepodobne zverejní svoje stanovisko k odpovediam Maďarska na kritiku jeho právnych noriem v priebehu niekoľkých dní. No ak sa ukáže, že Brusel nie je so všetkými odpoveďami spokojný, potom sa Maďarsko obráti so svojimi argumentmi na Európsky súdny dvor.
Maďarsko v novembri požiadalo MMF o pohotovostný úver, ale EÚ blokuje začiatok rokovaní o pôžičke, kým Budapešť neodstráni sporné zákony o centrálnej banke, justícii a ochrane údajov. EÚ začala v januári legislatívne konanie proti Maďarsku pre porušenie zmluvy. Budapešť dostala čas na nápravu. Uzavretie sporu je pritom podmienkou pre začatie rokovaní o úvere.

Súvisiace články

Aktuálne správy