Dopravu na Sekčove by malo zlepšiť prepojenie Sibírskej ul. a Šalgovíka

Prešov 15. apríla (TASR) – Prešovská radnica sa opätovne zaoberá dobudovaním cestnej komunikácie, ktorá by dopravne prepojila Sibírsku ulicu s miestnou časťou Šalgovík. Podľa primátora Pavla Hagyariho by táto cesta výrazne odľahčila dopravu na najväčšom prešovskom sídlisku Sekčov.
"Pevne verím, že dôjde k zhode a na budúci rok bude takáto investícia realizovaná, odhad je asi na jeden milión eur. Pozemky pod touto komunikáciu sú mestské, to znamená, že nebudú žiadne náklady na ich vykúpenie," povedal primátor.
Podľa neho dokončenie komunikácie podporí aj ďalšiu individuálnu bytovú výstavbu v tejto oblasti, čo znamená ďalší prísun peňazí do mestského rozpočtu. Primátor dodal, že existuje predbežný súhlas poslaneckých klubov s uvedenou investíciou. Peniaze na výstavbu by radnica mohla získať prostredníctvom bankového úveru.
Poslankyňa mestského parlamentu Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd) je presvedčená, že dokončenie komunikácie by bolo jednoznačným prínosom. Pripomenula, že túto myšlienku presadzovala niekedy v rokoch 2006 – 2007, keď sa malo riešiť obratisko pre trolejbusy na Sibírskej ulici.
"Vtedy tam bola sťažnosť občanov, ktorí nechceli, aby sa im rovno pri bloku otáčal trolejbus. Keď sme si to prešli na mieste, vlastne tam netreba veľmi veľa, nejakých 200 metrov na napojenie na zaslepenú ulicu," konštatovala Turčanová.
Poslankyňa doplnila, že o tejto situácii vtedy diskutovali aj s predstaviteľmi Dopravného podniku mesta Prešov, ktorí vraj boli takémuto riešeniu naklonení.
Podľa Turčanovej by sa vybudovaním tejto cesty odľahčila doprava na ulici Laca Novomeského, dali by sa zokruhovať trasy niektorých trolejbusových liniek a neboli by potrebné obratiská, ktoré zaberajú veľký priestor.
"Toto bolo najvýhodnejšie riešenie. Bolo prediskutované pred viac ako rokom aj za účasti starostu obce Ľubotice a bola všeobecná zhoda," uviedla Turčanová. Podľa nej by mala prešovská radnica v tomto procese konať aktívnejšie.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy