Dlh v rezorte bol ku koncu minulého roka 154 mil. eur

Vďaka oddlžovaniu sa medziročne znížil o 131,16 mil. eur.

Celkový dlh v rezorte zdravotníctva bol ku koncu minulého roka vo výške 154,01 mil. eur. Rok predtým sa pritom pohyboval na úrovni 285,17 mil. eur. Medziročne sa teda dlh znížil o 131,16 mil. eur, čo predstavuje priemerný mesačný pokles o 10,93 mil. eur. Vyplýva to zo správy o vývoji dlhov v rezorte zdravotníctva, ktorú do pripomienkového konania predložilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Pod zníženie dlhu sa pritom podpísalo oddlžovanie štátnych nemocníc, ktoré im malo pomôcť pri prechode na akciové spoločnosti. Transformáciu však napokon minulá vláda zastavila.

Celkovo sa na tzv. finančnú stabilizáciu použilo 300,9 mil. eur. „Napriek uvedeným finančným prostriedkom sa tvorbu dlhu zastaviť nepodarilo. Vplývalo na to viacero faktorov z hľadiska výkonnosti ekonomiky, parametrov trhu práce, zamestnanosti, ekonomickej aktivity,“ konštatuje rezort zdravotníctva v správe. Upozorňuje však na systémové opatrenia, ktoré by mohli tvorbu dlhu dostať pod kontrolu, ako napríklad reforma liekovej politiky, vytvorenie centrálnej obstarávacej jednotky, zavedenie DRG, či eHealthu.

Nemocnice v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva evidovali ku koncu uplynulého roka dlh 72,95 mil. eur. Oproti rovnakému obdobiu roku 2010 je to pokles o 136,41 mil. eur. Priemerný mesačný rast dlhu v prvom polroku vlaňajšieho roka bol 9,72 mil. eur, priemerné mesačné zníženie v druhom 32,46 mil. eur, za čím je práve oddlžovanie. Z hľadiska štruktúry dlhu má najvyšší podiel už dlhodobo dlh voči dodávateľom liekov a zdravotníckych pomôcok (48,61 %).

V zdravotníckych zariadeniach, ktoré boli delimitované pod obce a vyššie územné celky (VÚC) a v zdravotníckych zariadeniach, ktoré boli transformované na neziskové organizácie, sa sleduje dlh od obdobia delimitácie, respektíve transformácie. Z podkladov, ktoré má rezort k dispozícii vyplýva, že ich dlhy boli ku koncu minulého roku 80,93 mil. eur. To predstavuje medziročné zvýšenie o 5,17 mil. eur. Na celkovom dlhu majú 78-percentný podiel nemocnice delimitované na VÚC. Aj v tomto prípade dlžia zariadenia najviac dodávateľom liekov a zdravotníckych pomôcok (44,88 %).

Dlhy zdravotníckych zariadení transformovaných na akciové spoločnosti sa ku koncu uplynulého roka dostali na 0,13 mil. eur, čo je oproti koncu roku 2010 nárast o 0,08 mil. eur. Nemocnice si však podľa ministerstva plnia svoje záväzky v lehote splatnosti a nevykazujú vyššiu mieru zadlžovania. Zdravotné poisťovne nevykazovali ku koncu vlaňajšieho roka žiadne záväzky po lehote splatnosti voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy