Výroba v Taliansku vo februári prudko klesla

Rím 13. apríla (TASR) – Priemyselná výroba v Taliansku vo februári 2012 klesla, už šiesty mesiac v rade, ale viac, ako analytici odhadovali. Môže za to recesia a tvrdé úsporné opatrenia. Informoval o tom dnes štatistický úrad v ISTAT.
Produkcia talianskeho priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov sa vo februári prepadla medziročne o 6,8 %. To je podstatne viac ako v januári, keď sa výkon priemyslu v tretej najväčšej ekonomike eurozóny znížil medziročne o 4,6 %, a tiež viac ako 5,1-% pokles, ktorý očakávali analytici.
Najprudšie sa pritom znížila výroba polotovarov a tovarov pre spotrebiteľov, zatiaľ čo produkcia kapitálových výrobkov klesla o niečo miernejšie. Na druhej strane výkon energetického priemyslu vo februári vzrástol o 3,3 %.
V medzimesačnom porovnaní a po očistení od sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia Talianska vo februári znížila o 0,7 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že klesne o 0,5 %.
Za prvé dva mesiace 2012 klesol objem výroby v Taliansku medziročne o 5,7 %.
Talianska ekonomika sa v 4. štvrťroku 2011 prepadla do recesie, prvýkrát od roku 2009, a to najmä v dôsledku slabého dopytu a slabých investícií.
Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa za tri mesiace do konca decembra 2011 znížil o 0,7 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď klesol medzikvartálne o 0,2 %.
Za celý rok 2011 stúpol výkon talianskeho hospodárstva o 0,4 %. Európska komisia vo svojej prognóze predpovedá, že v tomto roku sa HDP Talianska zníži o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy