Nemocnica Poprad sa dohodla s poisťovňou Dôvera

Zdravotné sestry v popradskej nemocnici dostanú platy, na ktoré majú nárok podľa zákona. Rokovania so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou nemocnicu ešte len čakajú.

Vedenie popradskej nemocnice v piatok podpísalo zmluvu so zdravotnou poisťovňou Dôvera. „Ide o novú zmluvu, nie dodatok, ktorá bude mať ročné trvanie,“ povedal pre agentúru SITA generálny riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s. Jozef Tekáč. Pre pacientov to bude znamenať, že podobne ako do 31. marca, bude nemocnica poskytovať pre poistencov Dôvery zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, čiže nielen akútnu starostlivosť, ale aj plánované zákroky. Po zverejnení v centrálnom registri zmlúv bude zmluva platná a účinná od soboty 14. apríla.

Podľa Tekáča nové zmluvné podmienky sú kompromisom poisťovne aj nemocnice. Vedenie Nemocnice Poprad, a.s. ešte v piatok dopoludnia doťahovalo so zástupcami poisťovne Dôvera posledné zmluvné podmienky. So zdravotnou poisťovňou Union sa popradská nemocnica dohodla na predĺžení zmluvného vzťahu pred 1. aprílom.

Rokovaniami s poisťovňami hľadá nemocnica prostriedky, ktoré by mali vykryť zvýšené náklady nielen na platy lekárov, ale aj zdravotných sestier. Za posledných päť rokov hospodárila popradská nemocnica s pozitívnym hospodárskym výsledkom. Od januára to však neplatí. Aj oddelenia, ktoré boli do konca minulého roku v pluse, sa za január i február dostali do červených čísel pre zvýšenie platov lekárov. Ďalšie zhoršenie hospodárenia očakáva nemocnica po 1. apríli v súvislosti so zvýšením platov zdravotných sestier. Riaditeľ však potvrdil, že zdravotné sestry v popradskej nemocnici dostanú zvýšené platy. „Nejaké opatrenia, ktoré sa robia inde, nebudeme robiť. To znamená, že sestrám budú vyplatené mzdy tak, ako nám ukladá zákon,“ povedal Tekáč.

Najťažšie rokovania s poisťovňami popradskú nemocnicu ešte len čakajú. Zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou má popradská nemocnica platnú do konca júna. „To je najväčší balík, o ktorom budeme rokovať v júni, keďže zmluva je platná do 30. júna,“ povedal Tekáč. Príjmy od Všeobecnej zdravotnej poisťovne tvoria približne 70 % príjmov nemocnice od zdravotných poisťovní.

Súvisiace články

Aktuálne správy