Vyhliadky do budúcnosti eurozóny sú pozitívne, trhy sa upokojili

Bratislava 13. apríla (TASR) – Devízové trhy sa v posledných mesiacoch vyznačovali vysokou volatilitou. Dôvodmi boli rastúce obavy o životaschopnosť eurozóny a strach z potenciálneho bankrotu Grécka. Avšak podľa Alpari Financial Services Ltd (Alpari FS) sa ukazuje, že tieto nálady už dosiahli svoje dno a na prekúpenom euro-dolárovom trhu sa spolu s ďalšími významnými menami otáčajú proti USD, s väčším pozitívnym výhľadom pre euro.
Po prijatí záchranného balíčka pre Grécko a gréckom dodržiavaní úsporných opatrení to vyzerá tak, že volatilita na trhu sa v poslednom čase upokojila, myslí si obchodný riaditeľ Alpari FS Peter Leonidou. Slováci sú podľa neho teraz pozitívnejšie naladení voči euru, aj oni však čakajú na to, ako sa bude vyvíjať situácia v Portugalsku, Španielsku a Taliansku. "Takže aj keď je teraz eurozóna pokojnejšia, nemôžeme tvrdiť, že sa tento strach na trh opäť nevráti. Ak tieto krajiny tiež požiadajú o finančnú pomoc, uvidíme ďalší prepad eura," avizuje Leonidou.
Podľa Alpari FS je ďalším dôsledkom nedávnej neistoty okolo eurozóny to, že čoraz viac forexových obchodníkov sa orientuje skôr na krátkodobé obchodovanie. "Väčšina slovenských obchodníkov nasleduje trendy, ale volatilita na trhu spôsobuje to, že žiaden z týchto trendov netrvá veľmi dlho – jeden týždeň rastie a ďalší už klesá. Takže pri výhodných obchodoch nasledujú trend a nakupujú pri poklese. Ak sa trend obráti, na vzostupe predávajú. Kvôli neistote, ktorá na trhu panuje, sa samotný trh stal veľmi nepokojný," vysvetlil Leonidou.
Vzostup krátkodobých obchodov znamená, že Slováci obchodujú viac v závislosti od toku informácií, ktoré sa k nim dostávajú. "Tak ako prichádzajú správy z Nemecka, Portugalska a Španielska, každý má k týmto informáciám prístup a formuje si na ich základe názory a tiež podľa nich obchoduje. V súčasnosti sú to teda správy, ktoré v hlavnej miere ovplyvňujú slovenské obchodné správanie," uzavrel Leonidou.

Súvisiace články

Aktuálne správy