Ceny potravín porastú na Slovensku v apríli pomalšie

Bratislava 13. apríla (TASR) – V apríli 2012 by mali ceny potravín na Slovensku pokračovať v spomaľovaní svojho medziročného rastu. Vplývať na ne bude najmä vývoj cien agrokomodít. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS).
"Otázny je vývoj cien vajec, a síce, či sa avizovaná korekcia ich cien prejaví v tomto alebo až v nasledujúcom mesiaci a v akom rozsahu," uviedla banka.
Spomalenie medziročného rastu by mohli takisto zaznamenať ceny pohonných látok v dôsledku očakávanej stabilizácie cien ropy na svetových trhoch. Znížiť by sa mali takisto ceny elektrickej energie. "Vzhľadom na to by mohla inflácia v apríli zaznamenať mierne spomalenie dynamiky," konštatovala NBS.
Údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR ukázali, že spotrebiteľské ceny merané národným indexom CPI vzrástli v marci tohto roka medziročne o 3,8 % a medzimesačne o 0,3 %. Tento vývoj podľa NBS ovplyvnilo predovšetkým zrýchlenie medziročného rastu cien potravín a pohonných látok. Pritom príspevok týchto zložiek k celkovej inflácii nedokázalo vykompenzovať ani spomalenie regulovaných cien plynu.
V medzimesačnom porovnaní s februárom výrazne vzrástli ceny potravín, a to predovšetkým vajec, ovocia a zeleniny. Ceny vajec vzrástli v marci medzimesačne takmer o 50 % a ich príspevok k celkovej inflácii bol 0,16 percentuálneho bodu. "Uvedený vývoj v cenách potravín je výsledkom ponukového šoku v dôsledku nižšej produkcie po zavedení smernice EÚ a možného využitia predsviatočného výraznejšieho spotrebiteľského dopytu zo strany producentov a predajcov," vysvetlila NBS.
V porovnaní s februárom vzrástli aj ceny pohonných látok, ktoré do celkovej inflácie prispeli 0,09 percentuálneho bodu. Ich cenové úrovne pritom dosiahli v marci 2012 historické maximá. Medzimesačne rástli aj ceny obchodovateľných tovarov bez pohonných látok, a to najmä v dôsledku rastu cien nealkoholických nápojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy