OTP Banka nebude z vlaňajšieho zisku vyplácať žiadne dividendy

Prídel do zákonného rezervného fondu predstavuje 110,4 tis. eur a na účet nerozdeleného zisku pribudne takmer 994 tis. eur

OTP Banka nebude z minuloročného zisku 1,1 mil. eur vyplácať žiadne dividendy. Valné zhromaždenie schválilo, že do zákonného rezervného fondu pôjde 10 % a na účet nerozdeleného zisku pribudne 90 %, teda necelých 994 tis. eur. Informovala o tom hovorkyňa banky Zuzana Krenyitzká.

Valné zhromaždenie zároveň schválilo vysporiadanie neuhradených strát z minulých rokov z kapitálového fondu a z nerozdeleného zisku z minulých rokov. Akcionári udelili predstavenstvu poverenie na zvýšenie základného imania najviac o 78,7 mil. eur, pričom poverenie sa udelilo na päť rokov. Valné zhromaždenie zvolilo Ágnes Rudas, Sándora Patyiho a Pétra Beseho za členov dozornej rady.

Cieľom minulého roka bolo pre banku zracionalizovať a ďalej zefektívniť procesy, a preto banka prešla viacerými zmenami. Menila sa štruktúra klientskej bázy s primárnym zameraním na retailových a malých a stredných podnikateľov, čo sa prejavilo v raste bilančných objemov týchto segmentov. Spoločnosť zaznamenala výraznú dynamiku rastu v rámci úverov pre obyvateľstvo, rástla aj v objeme klientskych depozít.

Najdôležitejším zdrojom vlaňajšieho hospodárskeho výsledku bol podľa vyjadrení banky čistý úrokový výnos so sumou 39,9 mil. eur, ale aj mierna redukcia prevádzkových nákladov, ktoré medziročne klesli o 1,3 %. Vzhľadom na skvalitnenie úverového portfólia sa v medziročnom porovnaní znížila strata z rizík na úvery a podsúvahu na 11,6 mil. eur, teda o 27,1 %. Hodnota vlastného imania banky sa zvýšila o 11,7 % na 98,9 mil. eur.

OTP Banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od februára 1992, vtedy ešte pod názvom Investičná a rozvojová banka. Maďarská OTP Bank sa stala majoritným vlastníkom OTP Banky Slovensko v apríli 2002.

Súvisiace články

Aktuálne správy