Rast cien v marci zotrval na 3,8 %

Správa „CENY: Rast cien v marci zotrval na 3,8 %“ rozšírená o komentár Národnej banky Slovenska v druhom, treťom a siedmom odseku.

BRATISLAVA 13. apríla (SITA) – Tempo rastu spotrebiteľských cien sa v marci stabilizovalo na februárovej úrovni 3,8 %. V januári bola inflácia meraná národnou metodikou iba o 0,1 percentuálneho bodu vyššia. V priemere za prvé tri mesiace tak inflácia predstavuje 3,8 %. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v marci oproti februáru stúpli o 0,3 %, kým mesiac predtým rástli o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Marcové dáta tak boli horšie, ako očakávala Národná banka Slovenska. Podľa jej predpokladov mal totiž medziročný rast cien v marci spomaliť. „Uvedený vývoj bol ovplyvnený predovšetkým zrýchlením medziročného rastu cien potravín a pohonných hmôt, keď príspevok oboch týchto zložiek k celkovej inflácii nedokázalo vykompenzovať ani spomalenie regulovaných cien plynu,“ konštatovala vo svojom komentári centrálna banka.

V medzimesačnom porovnaní pritom podľa analýzy centrálnej banky rástli v rámci potravín najmä ceny vajec, ovocia a zeleniny. „Ceny vajec vzrástli medzimesačne takmer o 50 % s príspevkom 0,16 percentuálneho bodu k celkovej inflácii,“ konštatovala NBS. Tento vývoj je podľa centrálnej banky výsledkom ponukového šoku v dôsledku nižšej produkcie po zavedení európskej smernice a možného využitia predsviatočného výraznejšieho spotrebiteľského dopytu zo strany producentov a predajcov.

V medziročnom porovnaní vzrástli predovšetkým ceny v doprave o 8,3 %. V dynamike rastu nasledovali ceny vzdelávania, ktoré stúpli o 5,8 %, alkoholické nápoje a tabak zdraželi o 5 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 4,5 %, rozličné tovary a služby o 4,1 %, zdravie o 3,8 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 3,7 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 3,5 %, odevy a obuv o 1,9 %, rekreácia a kultúra o 1,4 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,4 %. Ceny poštových a telekomunikačných služieb klesli o 0,2 %.

Medzimesačne sa oproti februáru zvýšili ceny v odboroch potraviny a nealkoholické nápoje o 1,8 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,3 %, doprava o 0,8 %, rekreácia a kultúra o 0,7 %, zdravie o 0,5 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,3 %, rozličné tovary a služby o 0,2 %. Znížili sa ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,7 %, odevy a obuv o 0,2 %, za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb a vzdelávania.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, vo februári zrýchlila z februárových 2,4 % na 2,9 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, na medziročnej báze mierne zrýchlila z februárových 2,6 % na marcových 2,7 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v marci na úrovni 0,7 %, pričom čistá inflácia dosiahla taktiež 0,4 %.

Centrálna banka očakáva, že tempo medziročného rastu cien potravín sa v apríli spomalí v dôsledku vývoja cien agrokomodít. „Otázny je vývoj cien vajec, a síce, či sa avizovaná korekcia ich cien prejaví v tomto, alebo až v nasledujúcom mesiaci a v akom rozsahu,“ dodáva banka. Spomalenie medziročného rastu by mohli zaznamenať ceny pohonných látok v dôsledku očakávanej stabilizácie cien ropy na svetových trhoch. Znížiť by sa mali ceny elektrickej energie. Vzhľadom na to by mohla inflácia v apríli zaznamenať mierne spomalenie dynamiky.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo vlani k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž v roku 2011 dosiahol 3,9 %, čo bolo v súlade s očakávaniami rezortu financií. Najvýraznejšie pritom vlani rástli ceny dopravy, energií, potravín a vzdelávania. V tomto roku ministerstvo počíta so spomalením rastu cien na 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy