Rast čínskej ekonomiky spomalil v 1. kvartáli na 8,1 %

Peking 13. apríla (TASR) – Rast čínskej ekonomiky sa v 1. štvrťroku tohto roka spomalil medziročne na 8,1 % z 8,9 % v poslednom kvartáli 2011, čo znamená najslabší kvartálny rast v ostatných takmer troch rokoch. Slabší rast dosiahla ekonomika Číny naposledy v 2. štvrťroku 2009. Uviedol to dnes čínsky štatistický úrad.
Ekonómovia počítali s rastom na úrovni 8,3 až 8,4 %. "Najviac sa na výsledkoch ekonomickej aktivity v 1. štvrťroku podpísal export a do určitej miery aj domáca spotreba," povedal ekonóm banky Daiwa v Hongkongu Kevin Lai. "Podľa mňa sú tieto výsledky sklamaním a väčšina ekonómov verí, že vláda urobí ďalšie kroky na podporu domáceho dopytu, ktorý pomôže vykompenzovať slabnúci vývoz," dodal.
So spomalením rastu v tomto roku v porovnaní s predchádzajúcim obdobím počítajú aj medzinárodné finančné inštitúcie. V stredu (11. 4.) Ázijská rozvojová banka informovala, že rast čínskej ekonomiky by sa v tomto roku mal spomaliť na 8,5 % z 9,2-% rastu v roku 2011. Na ďalší deň Svetová banka (SB) znížila odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Číny v tomto roku z 8,4 na 8,2 %. To by znamenalo najslabšie ročné tempo rastu za 13 rokov. Ako dôvod uviedla pokračujúce problémy v Európe a USA a rozhodnutie čínskej vlády obmedziť investície a úverovú aktivitu bánk s cieľom zabrániť prehriatiu ekonomiky.
Peking sa snaží zmierniť tempo hospodárskeho rastu, ktorý v roku 2010 dosiahol 10,4 %, a dostať ho na udržateľnú úroveň. Príliš prudké spomalenie rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta by malo ďalekosiahle globálne dôsledky, keďže by poškodilo vývozcov ropy a ďalších komodít či producentov priemyselných komponentov a spotrebného tovaru.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy