Úsporné opatrenia pribrzdia rast českej ekonomiky

Praha 12. apríla (TASR) – Vládne úsporné opatrenia výrazne pribrzdia rast českej ekonomiky. Ministerstvo financií (MF) ČR síce na tento rok naďalej počíta s miernym rastom o 0,2 %, na budúci rok však zhoršilo svoj odhad rastu na 1,3 % z januárových 1,6 %. Informuje o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes s odvolaním sa na novú prognózu ministerstva.
Rezort upozorňuje, že okrem konsolidácie verejných financií môže mať negatívny vplyv na rast hrubého domáceho produktu (HDP) aj prípadné ďalšie prehĺbenie dlhovej krízy eurozóny.
Ministerstvo v prognóze zvýšilo na tento i budúci rok odhad vývoja inflácie. Jej priemerná výška by mala byť tento rok 3,3 % a v roku 2013 by tempo rastu spotrebiteľských cien malo spomaliť na 2,3 %.
„Naďalej predpokladáme, že v roku 2012 bude inflácia približne z troch štvrtín daná administratívnymi opatreniami, ktoré sa skladajú z dopadov nepriamych daní a zo zmien regulovaných cien,“ uvádza sa v prognóze.
Na rok 2013 MF už počíta s rastom sadzieb dane z pridanej hodnoty (DPH) o jeden percentuálny bod na 15 a 21 %. Zmena DPH by mala zvýšiť infláciu na budúci rok podľa MF o 0,7 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy