Neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v BBSK sa cítia diskriminovaní (2)

Banská Bystrica 12. apríla (TASR) – Neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) nie sú schopní pokryť ani základné výdavky na mzdy, elektrinu či odvody a svoju situáciu pociťujú ako likvidačnú a diskriminačnú. Ako na dnešnej tlačovej konferencii neverejných poskytovateľov v Banskej Bystrici priblížila Michaela Podolinská z Denného centra Divadla z Pasáže, n.o., neverejné organizácie dostávajú oveľa nižšie príspevky ako tie, ktoré patria pod vyšší územný celok (VÚC). "Táto situácia nie je v súlade so zákonom," dodala.
Ako neverejní poskytovatelia ďalej odôvodňujú svoju situáciu, VÚC im v rámci zákona poskytol príliš nízky príspevok na to, aby dokázali existovať a poskytovať sociálne služby. Ako Podolinská priblížila, v ich zariadení je 15 ľudí s postihnutím, príspevok však dostali na šiestich. "Pričom podľa zákona by sme mali dostávať na všetkých 15." Práve novelizovaný zákon totiž hovorí o rovnoprávnosti štátnych a neštátnych poskytovateľov sociálnych služieb. "Bohužiaľ, táto situácia nenastala," povedala Podolinská. Ako uviedla, náklady teraz šetria takým spôsobom, že platy svojim zamestnancom znížili na minimálnu mzdu, niektorí prešli na dohodu o vykonaní práce.
Neverejné organizácie sa podpísali pod otvorený list predsedovi BBSK Vladimírovi Maňkovi, ktorý mu plánujú poslať dnes. Ako Podolinská priblížila, veľmi radi by dosiahli dialóg a hlavne zrovnoprávnenie verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Predsedu BBSK chcú osloviť, aby im pomohol riešiť ich situáciu, lebo sa do nej nedostali vlastnou vinou. "Táto situácia sa naozaj každý rok opakuje," konštatovala Podolinská. "Mysleli sme si, že zákon, ktorý bol teraz novelizovaný, nám situáciu pomôže zlepšiť, vyriešiť. Ale, bohužiaľ, nestalo sa, boli sme vynechaní," dodala Podolinská a zdôraznila, že spĺňajú tie isté zákonné normy ako štátni poskytovatelia sociálnych služieb.
Podolinská priznala, že zvažujú aj súdnu cestu, to je však otázka najmä na právnikov a na ich kroky. "Naozaj by sme radi išli cestou jemnejšou, formou dohody. Nemyslím si, že prvá vec, čo treba spraviť, je ísť rovno na súd," konštatovala Podolinská.
Hovorca kraja Peter Hajnala reagoval, že BBSK rokoval so všetkými neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb individuálne, pričom každému bola vysvetlená aktuálna situácia a bolo mu oznámené, koľko finančných prostriedkov od VÚC v súčasnosti dostane. "Takisto, že sa budú hľadať riešenia na ďalšie dofinancovanie. Je pre nás prekvapením, že nás teraz žiadajú o dialóg, pretože najprv urobili tlačovku a až potom chcú dialóg. Sme pripravení kedykoľvek sa s nimi stretnúť," konštatoval Hajnala a ako podotkol, myslí si, že najprv mal byť dialóg, až potom tlačová konferencia.
Hovorca pokračoval, že v súčasnosti sú neverejní poskytovatelia dofinancovaní od 44 do 60 percent v závislosti od charakteru zariadenia. "Samozrejme, budeme sa snažiť v najbližšej dobe nájsť ďalšie finančné prostriedky na dofinancovanie tak, ako to bolo v minulých rokoch, kde sa dofinancovanie dostalo až na úroveň 80 percent v priebehu roka. To znamená, že musíme hľadať systémové riešenie aj v spolupráci s vládou na nasledujúce roky," uzavrel Hajnala.

UPOZORNENIE: Správa bola aktualizovaná v celom rozsahu a doplnená o vyjadrenie BBSK

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy

Súvisiace články

Aktuálne správy