Svetová banka znížila odhad tohtoročného rastu Číny na 8,2 %

Peking 12. apríla (TASR) – Svetová banka (SB) upravila svoju prognózu rastu čínskej ekonomiky na tento rok smerom nadol, čím sa pripojila k varovným predpovediam, že spomaľovanie rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta je príliš rýchle. Zároveň uviedla, že Peking by mal byť pripravený na prípadné poskytnutie nových ekonomických stimulov.
Banka dnes oznámila, že očakáva "mäkké pristátie" čínskej ekonomiky, avšak svoj výhľad rastu na tento rok upravila oproti predchádzajúcej prognóze z 8,4 na 8,2 %. Ako dôvod očakávaného slabšieho tempa rastu uviedla pokračujúce problémy v Európe a USA a rozhodnutie čínskej vlády obmedziť investície a úverovú aktivitu bánk s cieľom zabrániť prehriatiu ekonomiky.
Peking sa snaží zmierniť tempo hospodárskeho rastu, ktorý v roku 2010 dosiahol 10,4 %, a dostať ho na udržateľnú úroveň. Podľa niektorých analytikov však kroky čínskej vlády môžu spôsobiť príliš prudké spomalenie, čo by zvýšilo riziko rozsiahleho prepúšťania a nepokojov. Banka dodala, že ak by sa situácia zhoršovala, Peking by sa mal pripraviť na zníženie daní a zvýšenie výdavkov v sociálnej oblasti, ktoré by rast opätovne podporili.
"V príliš nestabilnom prostredí musí byť vláda veľmi pružná, každý mesiac pozorne sledovať údaje a v prípade potreby konať," povedal ekonóm SB pre Čínu Ardo Hansson. Výrazné spomalenie druhej najväčšej ekonomiky sveta by malo ďalekosiahle dôsledky pre celú svetovú ekonomiku, keďže by poškodilo vývozcov ropy a ďalších komodít či producentov spotrebného tovaru.

Súvisiace články

Aktuálne správy