Situácia v zdravotníctve je podľa Gašparoviča vážna

Situácia v rezorte zdravotníctva je mimoriadna vážna a vyžaduje si akútne riešenia. Na stredajšom stretnutí sa na tom zhodli prezident SR Ivan Gašparovič a zástupcovia lekárov, nemocníc a odborov. Podľa hlavy štátu je potrebné rýchlo novelizovať existujúce zdravotnícke zákony, zároveň očakáva, že by mal štát zvýšiť aj platbu za svojich poistencov. Zásahy označil za veľmi potrebné, aby zdravotníci vôbec boli schopní zabezpečiť starostlivosť o občanov. O nevyhnutných krokoch chce už na budúci týždeň hovoriť aj s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou.

Prezident so zdravotníkmi rokoval o schválenej legislatíve, ktorá zvýšila platy lekárov a sestier. Poskytovatelia totiž na lepšie finančné ohodnotenie zdravotníkov nemajú zdroje a hrozia kolapsom. Podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka je dokonca aktuálna situácia najkomplikovanejšia za posledných 15 rokov. Zopakoval, že zákony o mzdách sú nesystémové, nešťastné a finančne nekryté. Tvrdí, že od júla by niektoré nemocnice mali dávať na platy 120 % zo svojich príjmov od zdravotných poisťovní. V prípade zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier sa Petko obáva, že jeho uplatňovanie v praxi bude pre sestry znamenať „Pyrrhovo víťazstvo“. Sám preto dúfa, že si uvedomia vážnosť situácie a budú hľadať ústretové riešenia.

Zástupcovia lekárov a nemocníc predstavili na stretnutí hlave štátu aj niektoré z opatrení, ktoré by mohli situáciu v slovenskom zdravotníctve upokojiť. Médiám ich zatiaľ sprístupniť nechceli. Najprv chcú o nich hovoriť s ministerkou Zvolenskou. Ako však načrtol Dragula, mali by riešiť nielen krátkodobé problémy, a teda finančnú situáciu v rezorte v nadväznosti na zvyšovanie miezd lekárov a sestier, ale aj stredno a dlhodobé ciele, za ktoré označil najmä zlepšenie zdravotného stavu slovenskej populácie. „Nechceme sa vadiť o platoch, nechceme sa vadiť o hlúpostiach, chceme, aby bol občan spokojný so systémom, ktorý mu prinavracia zdravie,“ skonštatoval Dragula.

Poslanci schválili zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek začiatkom februára. V praxi sa začal uplatňovať od apríla. Proti zvyšovaniu platov sestier sa búria lekári ale aj nemocnice. Mnohí poskytovatelia sa snažia zákon obchádzať, sestry preraďujú na iné pozície, skracujú im úväzky, vyhrážajú sa prepúšťaním. Ešte pred sestrami vláda a parlament pridali lekárom. Nie však na základe rokovaní, ale ako dôsledok podávania hromadných výpovední.

Súvisiace články

Aktuálne správy