Irán zastavil vývoz ropy do Nemecka a Talianska

Teherán 11. apríla (TASR) – Irán rozšíril zákaz vývozu ropy na Nemecko a Taliansko a plánuje zakázať dovoz z krajín Európskej únie (EÚ), informovala iránska Press TV na svojej internetovej stránke. Tvrdí, že Teherán už zastavil vývoz do Británie, Francúzska, Grécka a Španielska. Iránske ministerstvo ropného priemyslu zatiaľ potvrdilo len zastavenie exportu do Grécka.
Televízia s odvolaním sa nemenované zdroje uviedla, že Irán tiež plánuje zakázať dovoz zo 100 európskych firiem. Nezverejnila však žiadne detaily.
Európska únia (EÚ) v januári schválila embargo na iránsku ropu a zmrazenie účtov iránskej centrálnej banky, aby prinútila Teherán k zastaveniu kontroverzného jadrového programu. Sankcie zahŕňali okamžitý zákaz nových kontraktov na dovoz ropy, pričom existujúce kontrakty sa majú ukončiť do 1. júla.
Do EÚ smeruje podľa odhadov asi 18 % z iránskeho vývozu ropy, predovšetkým do Grécka, Talianska a Španielska. Hlavnými dovozcami iránskej ropy sú India, Japonsko, Kórejská republika a Turecko.
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád v utorok (10. 4.) vyhlásil, že sankcie Západu týkajúce sa exportu ropy Iránu neublížia. Dodal, že Irán vďaka dostatočným devízovým rezervám prežije bez vývozu ropy až tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy