Japonskí investori zatiaľ španielske a talianske dlhopisy obchádzajú

Tokio 11. apríla (TASR) – Najväčší japonskí investori, ktorí spravujú aktíva približne za 368 miliárd USD (280,62 miliardy eur), nemajú záujem o kúpu dlhopisov zadlžených štátov eurozóny. Ako uviedli, krízu síce európske krajiny riešia, no rastúce výnosy zo španielskych dlhopisov vyvolávajú obavy, že problémy sa ešte potiahnu.
Ako spoločnosť Kokusai Asset Management, ktorá prevádzkuje najväčší vzájomný fond v Ázii, tak Mitsubishi UFJ Asset Management, divízia najväčšej japonskej banky, či spoločnosť Diam, ktorá je súčasťou druhej najväčšej japonskej životnej poisťovne, nemajú záujem o španielske alebo talianske vládne dlhopisy.
Podľa informácií japonského ministerstva financií za 12 mesiacov do 29. februára tohto roka predali japonskí investori dlhopisy denominované v eurách v hodnote 43,8 miliardy USD. "Neplánujem v najbližšom čase nakupovať španielske či talianske dlhopisy," povedal Masataka Horii, ktorý stojí na čele fondu Kokusai Global Sovereign Open Fund spravujúceho majetok za 21,2 miliardy USD.
"Kríza v Európe síce smeruje k určitému riešeniu, to však neznamená, že problém je vyriešený úplne. Momentálne ešte nie je ideálny čas na nákup takýchto dlhopisov," dodal. Ďalší investori uviedli, že neinvestujú ani do portugalských alebo írskych dlhopisov. Podľa nich je to priveľké riziko a sústreďovať sa preto naďalej chcú na nemecké a francúzske dlhopisy.
Výnos 10-ročných španielskych dlhopisov vzrástol za posledný mesiac takmer o 1 % zhruba na 6 %. Dnes dosiahol 5,92 %. Výnos talianskych dlhopisov s rovnakou lehotou splatnosti sa zvýšil za toto obdobie takmer o 70 bázických bodov na 5,61 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy